Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Batterijtrein Mireo Siemens
Batterijtrein Mireo Siemens
05 januari 2022

Siemens: van dieseltrein tot batterijtrein

Op trajecten zonder elektrische bedrading vervuilen dieseltreinen de omgeving. Dit is een van de redenen voor de Nederlandse pensioenfondsen APG en PGGM om te investeren in 31 duurzame batterijtreinen voor de metropoolregio Berlijn, met name het spoor richting Poolse grens. Siemens maakt ze. Alpha Trains least ze.

Door de inzet van de Siemens Mireo batterijtreinen wordt jaarlijks naar verwachting 4,4 miljoen liter diesel bespaard. Dit vertaalt zich in een CO2-reductie van 11.000 ton per jaar, gelijk aan het jaarlijkse verbruik van ruim 16.000 Nederlandse huishoudens. 

Het contract voor de batterijtreinen is gesloten door Alpha Trains, een leasemaatschappij voor passagierstreinen en locomotieven waarin zowel APG (voor pensioenfonds ABP) als PGGM (voor onder meer Pensioenfonds Zorg en Welzijn) een belang hebben. Het betreft een leasecontract met Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) waardoor NEB vanaf 2024 zijn dieseltreinen voor personenvervoer op dit traject kan vervangen. 

De aandeelhouders van Alpha Trains zien dit als een belangrijke bijdrage aan de verdere verduurzaming van het treinverkeer in Europa. APG is voor de helft eigenaar van Alpha Trains, PGGM Infrastructure Fund heeft een significant minderheidsbelang. 

Als gevolg van de ontwikkelingen van batterijtechnologie in het vervoer wordt de praktische toepassing van batterijtreinen steeds doeltreffender. De nieuwe treinen worden elektrisch aangedreven via de bovenleidingen op het traject waardoor tegelijkertijd de batterijen worden opgeladen. Ook worden er drie nieuwe laadpunten voor treinen aangelegd op de trajecten. De stroom op de bovenleidingen van het traject zal volledig groen zijn waardoor de treinen CO2 neutraal opereren.

Met activiteiten in meer dan 17 Europese landen is Alpha Trains de marktleider in het leasen van passagierstreinen en locomotieven op het Europese vasteland. De vloot bestaat uit ongeveer 900 passagierstreinen en locomotieven. Het grootste deel van de vloot is elektrisch. Hierdoor is Alpha Trains marktleider in de transitie naar schone energie in het Europese spoor. 

APG nam in 2019, namens pensioenfondsklant ABP, een belang in Alpha Trains over van een fonds dat gemanaged werd door Arcus Infrastructure Partner. In 2020 werd een aanvullend belang van AMP Capital overgenomen. Namens APG zijn portfoliomanagers Viktor Filipan en Thijs Beudeker betrokken bij deze investering. PGGM nam begin 2021 een belang in Alpha Trains over van PSP Investments. Henry Chung en Alberto Moretto zijn namens PGGM betrokken bij de investering in Alpha Trains.

Meer over Alpha Trains
 
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier