Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sigrid Hettinga
Sigrid Hettinga
07 februari 2020

Een transitiemanager ziet SAIL heel anders

Je kunt SAIL Amsterdam 2020 zien als een zeilspektakel, als een verzameling van indrukwekkende tall ships. Transitiemanager Sigrid Hettinga ziet de komende tiende editie heel anders, na het volgen van de cursus Changing the Game. “Ik bekijk het nu als een event waar de stad de duurzaamheidseisen steeds hoger voor opschroeft, terwijl betrokken bedrijven tegelijkertijd niet worden gestimuleerd om samen verdere stappen te zetten.”

Hettinga (1973) is niet bepaald een beginner, als het gaat om duurzaam denken en doen. Ze werkte lang voor MVO Nederland en zet zich ook nu als zelfstandig consultant in voor groene projecten. Zo begeleidt ze het komende SAIL in augustus in een adviesgroep. Hettinga woont zelf in Amsterdam en is in de provincie Noord-Holland een actief lid van D66.

Hettinga over de adviesgroep: “Wij willen met SAIL een duurzaam event neerzetten en daardoor een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de nautische sector. SAIL is natuurlijk een prachtige aanleiding, omdat er twee miljoen mensen naar Amsterdam komen. De groene ambitie in Amsterdam is er zeker. Maar maak je de analyse als transitiemanager, dan zie je: het gaat nog steeds heel erg over minder slecht doen. Minder afval. Beter scheiden. Het gaat nog niet om het leveren van een positieve bijdrage.”

Geef eens een voorbeeld.

“In Amsterdam zit heel veel kennis op het gebied van events. De rol van de gemeente is een heel ambitieuze. Van bovenaf worden steeds hogere normen gesteld. Het moet steeds duurzamer, steeds groener. In de manier waarop wij naar transities kijken is dat de eindfase, het sluitstuk van ontwikkelingen. Maar van bovenaf zaken opleggen zonder samenspraak met betrokken partijen leidt tot ongenoegen. Dat zie je bijvoorbeeld als het gaat om de ambitie om alles wat in de Amsterdamse grachten rondvaart elektrisch te laten zijn. Logisch dat een sector als rondvaartindustrie dan zegt: waar zijn de laadpalen dan? Waar komen die dan te staan? Hoe kunnen wij boten bestellen? Daar loopt de gemeente dus te hard. Anderzijds zou een gesprek de stad ook doen inzien dat de cateraars van SAIL in hun bedrijfsvoering al veel duurzamer zijn dan de eisen waar ze straks aan moeten voldoen. Dat weet ik omdat ik een tijd betrokken ben geweest bij de Transitiecoalitie Voedsel. Toen leerde ik de cateraars kennen.”

Dus…

“Dus de vraag is: hoe zet ik het transitiemodel van Changing the Game in als het om gemeentelijke politiek gaat, die tal van ondernemers raakt? Ik zie nu dat sommige gemeentelijke ambities hoger mikken dan het bedrijfsleven aankan. En soms andersom. Dat heeft alles te maken met de verschillende fases van volwassenheid in duurzaamheid. Wanneer je die niet kent, voer je een te zwak beleid, of juist een beleid waar de wereld nog niet klaar voor is. Dat vertaalt zich allemaal in te makkelijke of juist te hoog gegrepen voorwaarden om een event als SAIL te organiseren. Beter is die wens om alleen elektrisch te varen in de grachten vooraf te laten gaan door een open gesprek: kan onze energiebehoefte écht niet 100 procent fossielvrij? Daar waar de cateraars al veel verder zijn zou je iets spannends zou kunnen organiseren. Bijvoorbeeld een competitie tussen leveranciers om single-use plastics te verbieden. Zo kijk ik nu naar SAIL, sinds ik de cursus Changing the Game heb gevolgd.”

De nieuwe cursus Changing the Game 2020 gaat op 17 september van start op Nyenrode Universiteit. Zet die datum alvast in de agend

Wanneer is Changing the Game 2020 gepland?

Op donderdag 17 en vrijdag 18 september

Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober

Afsluitende dag op vrijdag 6 november

Reserveer nu alvast een plaats voor deze exclusieve cursusgang: er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar.

Aanmelding website Changing the Game

Download de brochure over Changing the Game 2020 voor meer informatie.