Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Josien van de Cappelle, foto Mischa Keijser
Josien van de Cappelle, foto Mischa Keijser
13 november 2016

Landmark vanaf de Van Brienenoordbrug

Wethouder duurzaamheid Josien van Cappelle is trots op de windturbine in haar gemeente Capelle aan den IJssel. “Vanaf de Van Brienenoordbrug kijk ik nu naar rechts”, zegt ze.

Van Cappelle tegen P+: “Als ik vroeger met de auto terugkwam van vakantie, keek ik vanaf de Van Brienenoordbrug altijd naar links, naar de lichtjes van de Rotterdamse skyline. Nu kijk ik naar rechts, naar de windmolen. Dat is ook de goede kant: daar ligt ‘mijn’ gemeente Capelle aan den IJssel.”

Het lijkt soms alsof er overal in Nederland weerstand tegen windmolens op het land is, maar niet in Capelle aan den IJssel: “Deze windmolen geeft duurzaamheid in onze gemeente een boost. Zonnepanelen zijn uitstekend en die stimuleren we natuurlijk ook, maar de opbrengst van de windmolen is vele malen groter. De samenwerking met HVC en het hoogheemraadschap is vanaf het begin uitstekend geweest. We willen die samenwerking dan ook graag continueren met bijvoorbeeld een educatief duurzaamheidsprogramma voor kinderen.”

De turbine maakt onderdeel uit van een breder pakket aan duurzaamheidsmaatregelen: "We maken woningen, zowel koop als huurwoningen, energiezuiniger met isolatiemaatregelen en het plaatsen van zonnepanelen. Dat doen we samen met individuele eigenaren, verenigingen van eigenaren en de woningcorporatie, ondersteund door vrijwilligersorganisaties en bedrijven. Vrijwilligers gaan straat voor straat door de wijken.”

Gemeentelijk klimaatbeleid is nog breder dan dat: “Daarnaast hebben we het project “energieke scholen”: schoolpleinen krijgen meer groen. Tegels eruit, schooltuintjes en bomen erin. Dat is prettiger voor de kinderen en het heeft een educatief karakter. Bezitters van tuinen en hoveniers vragen we alternatieven te gebruiken voor stenen tegels, zodat het water tijdens een hoosbui niet het overbelaste riool in loopt. Ook sportverenigingen en natuurlijk de eigen gemeentelijke organisatie maken we energiezuiniger. Verduurzamen doen we met zijn allen in Capelle aan den IJssel!”

Lees het volledige artikel in de Special van P+ (PDF)

Tekst Han van de Wiel