Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
SmartCrusher
SmartCrusher
14 november 2014

SmartCrusher kraakt CO2-neutraal cement uit betonpuin

Een apparaat dat CO2-neutraal cement uit brokken oud beton kraakt. Het is een van de vier winnaars van de ASN Bank Wereldprijs.

SlimBreken is een nieuwe techniek die ervoor zorgt dat uit oud beton nieuw cement kan worden gemaakt. Door de traditionele brekers die oud beton omzetten in puin voor snelwegen, te vervangen door Smartcrushers / Slimbrekers, wordt een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot voorkomen.

De overige winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2014 zijn:

Thema: Kinderrechten, onderwijs en de strijd tegen kinderarbeid
IK circuLEER - Het project vertaalt ervaringen vanuit het bedrijfsleven tot leersituaties voor het (beroeps)onderwijs.

Thema: Veiligheid en sociale cohesie
FoodSharing - FoodSharing wil een community opzetten die het delen van voedsel stimuleert.
 
Thema: Eerlijke handel, eerlijke voeding en eerlijke mode
Yoni - Een biologisch alternatief voor maandverband en tampons, dat gezonder en milieuvriendelijker is.

Nog wat achtergronden over de betonbreker van initiatiefnemer Koos Schenk. Om beton te kunnen maken is cement nodig en om cement te kunnen maken is veel ‘mergel’ (CaCO3) nodig. Dit CaCO3 valt in het ovenproces uiteen en veroorzaakt daarmee een uitstoot van 44% CO2. De cementindustrie was daardoor in 2000 net zo vervuilend als alle vliegtuigen, schepen, vrachtauto’s, personenauto’s en treinen bij elkaar.

SmartCrusher bv heeft een techniek uitgewerkt om overbodig geraakte betonnen constructies en straatstenen te ontleden in onbeschadigd grind, zand, cement en cementsteen. Bij dit SlimBreken van beton wordt alleen de zwakste schakel in het betonpuin gebroken/gemalen te weten: Het cementhydraat (het cementsteen) zonder het zand en grind te beschadigen. Ook gebruikt de SlimBreker maar een fractie (minder dan 25%) van de energie van een traditionele breker.

Het cement in oud beton is nooit volledig uitgehard en kan deels als nieuw ongebruikt cement worden teruggewonnen en direct weer worden gebruikt om nieuw beton te maken. Volgens de maker levert dit 100% CO2 reductie op, aangelengd met water 50%.

Website van de SmartCrusher

Prijswinnaars van de ASN Bank Wereldprijs