Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
25 juni 2021

Winnend tandpastamerk Smyle plasticvrij

Smyle heeft de afgelopen week de Green Quest Award 2021 in de wacht gesleept. Het bedrijf biedt plasticvrij tandenpoetsen door middel van tabletjes. De jury van deze prijs van BNR Nieuwsradio ziet het poetsen met tabs als een van de meest duurzame innovaties van Nederland, onder andere door vermindering van grondstoffengebruik.

Wereldwijd worden jaarlijks 20 miljard plastic tandpastatubes geproduceerd. Het merendeel daarvan wordt verbrand en dat veroorzaakt CO2-uitstoot. Ongeveer 1,5 miljard daarvan belanden op vuilnishopen en in oceanen, waar ze niet afbreken. Smyle pakt dit probleem aan met duurzame tandpastatabletjes in een glazen flesje die via een abonnement steeds worden bijgevuld. 

"Smyle heeft een prachtig alternatief ontwikkeld voor een product dat we allemaal dagelijks gebruiken: tandpasta. In plaats van de traditionele plastic tube en de tandpasta die chemische stoffen en soms ook microplastics bevat, heeft Smyle een superslimme duurzame oplossing bedacht. Het bedrijf heeft het product bovendien al aan 15 duizend klanten verkocht", aldus juryvoorzitter Jacqueline Cramer.

Andere productkenmerken: de tandpasta is vegan, de tabs zijn los na te bestellen en het product is 100 procent Nederlands. 

Poetstabletjes zijn overigens niet de primeur van Smyle. Lush verkoopt ze al jaren, en ook Happy Tabs biedt ze aan.

Website Smyle