21 Jul 2017

Solease: Wachten met zonnepanelen kost je geld

Solease Pierre Vermeulen, foto P+ People Planet Profit

Wie nog steeds wacht met zonnepanelen besteelt zichzelf. CEO Pierre Vermeulen van Solease kan het berekenen. Zijn sommetje gaat zelfs op voor wie zonnepanelen huurt. Via Oneplanetcrowd biedt hij particulieren aan om aandeelhouder in zijn bedrijf te worden.

Voor zijn rekensommetje heeft hij zelfs de achterkant van een bierviltje niet nodig, zo simpel is het. Pierre Vermeulen (1974) merkt dat mensen nog steeds wachten met de aanschaf van zonnepanelen, omdat ze denken dat de prijs nog sterk zal gaan zakken. “Dat gaat niet meer gebeuren”, stelt hij. “De Chinese producenten leveren de panelen nu bijna tegen kostprijs materiaal. De lonen in Azië zullen eerder omhoog, dan omlaag gaan. Dat maakt de panelen er niet goedkoper op.”

Wat betekent dit voor de koper van zonnepanelen? Vermeulen: “Je mist elk jaar dat je nog langer wacht een stuk rendement. Stel: je koopt nu zonnepanelen voor 6000 euro. Dat geld heb je er in 7 tot 8 jaar uit door besparing op je elektriciteitsrekening. Daarna heb je alleen maar winst en de panelen blijven 25 jaar energie leveren. Dat is een rendement van 750 euro per jaar. Dat systeem dat je voor 6000 euro kocht, kun je volgend jaar echt niet voor 5250 euro kopen. Sinds wij in 2011 met Solease zijn gestart heb ik zo’n prijsverlaging niet meegemaakt.”

Nu is het bedrijf van hem, zijn financiële man Roderick van Wisselingh (1977) en chief operations Peter Deege (1971). Ze zijn geen verkopers of installateurs van panelen, maar verhuurders.  Het leaseconcept van Solease was bij de start uniek in Europa. Nog steeds weet Vermeulen zich marktleider in Nederland.

Voor huurders geldt toch niet dat ze financieel voordeel mislopen wanneer ze zonnepanelen op hun dak laten leggen?

Vermeulen: “Toch wel. Door zonnepanelen te huren ben je goedkoper uit dan bij de energiemaatschappij. Het kan 10 euro per maand schelen. Dat is toch weer 120 euro per jaar die je in je eigen zak houdt. Plus de duurzaamheidswinst, het uitsparen van 2 ton CO2-uitstoot. Wanneer je dat wilt, kun je de panelen bij ons kopen. Het kan net zijn dat je financiële situatie dat eerst niet toelaat, maar over een paar jaar wel. Dan heb je dus ook niet zitten wachten op het goedkoper worden van zonnepanelen, maar ben je ook op tijd ingestapt. We bieden daarom een jaarlijkse koopkorting van 250 euro per gemiddeld systeem. Dat is na 4 jaar dus al een spaarpotje van 1.000 euro.”

Het leaseconcept voor zonnepanelen heeft een aanvliegroute nodig gehad. Vermeulen, gepokt en gemazeld bij het autoleasebedrijf LeasePlan, verbaasde zich daar in de jaren van opstarten wel eens over. Banken snappen wel hoe lease voor auto’s werkt, maar niet voor zonnepanelen. Maar hij had het kapitaal wel nodig, want bij verhuur is het Solease die de panelen koopt en in eigendom houdt. Voor de aankoop is dus veel geld vereist.

Daarom deze crowdfundingcampagne?

Vermeulen over de financiële geschiedenis van Solease: “In eerste instantie hebben wij voor de aanschaf van panelen via de Regionale Energiefondsen zo’n 5 miljoen euro opgehaald. Omdat Solease deze financiering niet mag gebruiken voor sales en marketing, hebben we ook daar in 2016 een financier voor gevonden, CF Capital, een family office van Nederlandse oorsprong. In juni 2017 hebben we bij het Energiefonds Brabant en een succesvolle crowdfunding nogmaals 3,5 miljoen euro aan financiering opgehaald. Om ook dit weer om te zetten in zonnepanelen hebben we opnieuw sales en marketing budget nodig. Hoe slank onze organisatie ook is, we hebben bij groei nu eenmaal mensen nodig om huurders te werven, te adviseren, ontwerpen voor daken te maken en te assisteren bij problemen. En om maandelijks huur te innen, natuurlijk.”

Het doelbedrag is 500k waarvan er bij het schrijven van dit bericht bijna 350K is gefund door bijna 140 funders. De lening zal naast het uitbreiden van het team besteed worden aan verdere automatisering. Vermeulen over het duurzame doel: “Daarmee kunnen we in eerste instantie 2.000 Nederlandse huishoudens voorzien van duurzame energie van eigen dak. Met bankfinanciering kan dat binnenkort zelfs uitgroeien tot 10.000 huizen.”

Bijzonder aan deze campagne is dat het gaat om een converteerbare lening, waardoor de funders de mogelijkheid hebben om binnen 3 jaar aandeelhouder van Solease te worden. Vermeulen: “We bieden tot die beslissing 6 procent rente.”

De groeimarkt in Nederland is nog enorm. Er zijn 7 miljoen huishoudens die nog geen zonnepanelen op het dak hebben. Van die 7 miljoen zijn er 3 miljoen geschikt om energie mee op te wekken. Solease denkt dat in Nederland de komende jaar een groei van 80.000 tot 90.000 systemen per jaar gerealiseerd kan worden, met een eigen marktaandeel van 20 procent aan huurpanelen. Vermeulen: “Onze klanten vinden het vooral makkelijk dat wij alles regelen, ontzorgen. Ze hoeven niet zelf achter een lening aan, zonnepanelen uitzoeken zonder dat je enig idee hebt van kwaliteit, onderhoud daarna.”

Anders dan een toekomstige prijsverlaging van panelen verwacht Vermeulen wel verdere technologische innovaties. “Er zullen systemen komen die ook renderen op ongunstig gelegen daken, of op daken die deels in de schaduw liggen. We kunnen dus meegroeien met de komende innovaties, door alle Nederlandse daken van zonnepanelen te voorzien.”

NASCHRIFT:  op 28 juli 2017, drie dagen voor het sluiten van de crowdfunding, werd het doelbedrag van 500K behaald.

Crowdfunding voor Solease op Oneplanetcrowd

Financiële beschrijving van deze crowdfundingscampagne

 

 

Reacties op dit bericht

Martijn van Solease ()
Zonnepanelen zijn inderdaad een goede investering! Daar zijn we het over eens Roland. Kleine toelichting bij het huren van panelen bij Solease is hier op zijn plaats. Wij hebben geen looptijd en installeren panelen voor de eeuwigheid. Met andere woorden, als we goedkoop spul op het dak leggen snijden we ons weldegelijk enorm in de vingers, wij draaien op voor alle kosten voor vervanging of reparaties. Daarnaast zijn onze installatie criteria strenger dan bij kooppartijen, juist omdat we een lange termijn relatie aangaan met onze klanten en het altijd terugkrijgen als een installatie ondeugdelijk is. We hanteren een oplevercontrole en krijgen geen bonus van leveranciers. Hierdoor zullen we altijd het best mogelijke zonnepanelen systeem op het dak leggen. Wij kunnen hierdoor de garantie geven op een goedwerkend systeem, anders betaal je geen huur.
roland ()
Zonnepanelen zijn inderdaad een hele goede investering. Alleen kun je deze altijd het beste zelf aanschaffen! Bedrijven zoals Solease financieren dit met iemand ander zijn geld ( zoeken om die reden ook investeerders). Dit is gewoon een financieel product. Wanneer jij dan via Solease panelen least, krijg je dus de meest goedkopere Chinese panelen. Deze panelen worden zelfs onder kostprijs gedumpt vanwege de ovecapacitiet en omdat steeds meet mensen keizen voor de kwalitatief betere systemen. \ Panelen waar geen claimbare garantie opzit en de kwaliteit zeer laag is. Uiteraard zullen bedrijven als Solease dit weerleggen en aangeven dat dit hun eigen risico is maar dit klopt niet helemaal. Wanneer het namelijk echt mis gaat met de kwaliteit dan kan SOlease dit helemaal niet opvangen. De enige manier om voor Solease geld te verdienen is om zo goedkoop mogelijk in te kopen en geld verdienen om het voor meer uit te zetten. Dit wordt dan gewoon uitgesmeerd over de looptijd. Doet veel denken aan de ( woeker) polissen. Veel beter ( en goedkoper) is om zelf te investeren in kwalitatief goede systemen geinstalleerd door een specialistisch lokale installateur. Mocht je dit niet zelf kunnen financieren , kan je dit zelf ook via een lening regelen bij bijvoorbeeld Greenloans. Dan heb je in ieder geval de keuze om een echt duurzaam kwalitatief systeem aan te schaffen met echt duurzame stroom! Mooi verhaal! Maar met een auto leasen bepaal je tenminste zelf welke auto! en kies je nooit voor een onveilig Chinese auto!