Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Goed goud voor Katja Schuurman
Goed goud voor Katja Schuurman
07 mei 2012

Solidaridad: Eerste sieraden van Goed Goud

'Een dag met een gouden randje', zo noemde de directeur van Solidaridad Nico Roozen de dag dat de eerste Goed Goud sieraden in Nederland werden gepresenteerd. Roozen toonde vol trots het Fairtrade & Fairmined (FT&FM)-keurmerk.

Want er is nogal wat mis met het goud dat er tot nu toe is gewonnen, vertelt Roozen. In een goed gevuld Restaurant Stork in Amsterdam Noord zei Roozen maandag: "Op grote schaal wordt bij goudwinning gebruik gemaakt van giftig kwik. Ook wordt vaak in onveilige mijnschachten gewerkt, ontvangen mijnbouwers een té lage prijs voor het goud en wordt het milieu onnodig aangetast."

De invoering van een het FT&FM-keurmerk is volgens Roozen een belangrijke stap naar het verbeteren van de werkomstandigheden van de 20 miljoen kleinschalige mijnbouwers die wereldwijd actief zijn in de sector: "Het keurmerk is een belangrijke stap op weg naar het verduurzamen van de hele sector”.
'De helden van vandaag' zijn volgens Roozen niet alleen Stichting Max Havelaar en de kleinschalige mijnbouwers en hun belangenorganisatie (ARM: Alliance for Responsible Mining), maar vooral ook  de goudhandel, de sieradenproducenten en de juweliers met wie nu een begin is gemaakt met een verantwoorde productieketen.

Presentator Jort Kelder, door Roozen grappend geïntroduceerd als 'de man met de rechtse hobby's, maar met een gouden hart', komt met nog wat schokkende feiten: "Voor goud wordt wel een hele hoge prijs betaald: het milieu en de gezondheid worden grote schade toegebracht. Mensen die in de goudwinning werken, hebben honderd keer zoveel kwik in hun lichaam als wordt toegestaan. En dan te bedenken dat maar 0,7% van de totale goudwinning 'eerlijk' goud is."

Maar er is ook goed nieuws: al tien Nederlandse juweliers brengen sieraden op de markt die vervaardigd zijn van goud voorzien van het FT&FM-stempel. Een aantal van hen wordt door Kelder het podium opgeroepen om hun eerlijke sieraden aan het publiek te tonen. Erik Nieuwenhuys van Steltman Juwelier uit Den Haag is een van hen. “Goud is een grondstof waarmee wij graag onze juwelen ontwerpen, maar ze worden natuurlijk nóg mooier als we ze vervaardigen van goud met het FT&FM-keurmerk."

Ook de bekende sieradenontwerpster Bibi van der Velden wordt door Kelder naar voren geroepen. Van der Velden ontwierp het Goed Goud-armbandje, een messing ring met gegoten icoontjes, speciaal voor de ‘Op weg naar Goed Goud’ campagne. Zij hoefde niet lang na te denken toen zij door Solidaridad werd gevraagd iets te ontwerpen van eerlijk goud: “Mensen die het kostbare goud voor ons beschikbaar maken, hebben ook recht op eerlijke verdiensten en veilige werkomstandigheden."

Roozen hoopt dat met de introductie van het goudkeurmerk eerlijke goudproductie de norm wordt: "We zijn met het keurmerk absoluut op de goede weg, maar wereldwijd is er nog in té veel gevallen sprake van slechte werkomstandigheden. Daar blijven wij ons hard voor maken.”

De gelukkigste man van vandaag is waarschijnlijk toch Santiago Ramirez, mijnbouwer uit Peru, die de eerste ‘Goed Goud’-armband met fairtrade-stempel aan de pols van Katja mag omdoen. Hij is niet alleen onder de indruk van het eerlijke Peruaanse goud, maar ook van de draagster zelf. Glunderend: "Het goud doet jouw schoonheid nog meer uitkomen."

Website Op weg naar goed goud