Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Acties voor Mar Menor
Acties voor Mar Menor
07 april 2022

Spaans meer eerste in Europa met eigen rechten

Het stroomgebied Mar Menor bij Murcia in Spanje is het eerste ecosysteem in Europa dat eigen rechten krijgt, nog voor de Waddenzee. Dat unieke besluit nam deze week het Spaanse congres van Afgevaardigden. 

Spanje gaat dit besluit nu verwerken tot een wet, zodat het zoutmeer Mar Menor en het hele stroomgebied een rechtspersoonlijkheid krijgen. Alle politieke fracties (op een na), hebben 'ja' gezegd tegen het omzetten van een zogenaamd ‘wetgevingsinitiatief’, dat door meer dan 600.000 handtekeningen werd ondersteund.

Mar Menor wordt hierdoor gezien als “een gebied ten dienste van de mensheid”, zo luidde het commentaar van hoogleraar rechtsfilosofie Teresa Vicente van de Universiteit van Murcia . Zij presenteerde het wetgevingsinitiatief aan de Spaanse afgevaardigden.

Er is haast bij de invoering van de wet. Het ecosysteem verkeert in kritieke toestand. Lozingen van nitraten en fosfaten hebbeb door stevige regen in het gebied in de afgelopen weken geleid tot ‘een perfecte voedingsbodem’ voor zuurstofgebrek in het water. Mar Menor kende al eerder massale vissterfte in oktober 2019 en augustus 2021. Vooral de uitbreiding van landbouwgebieden is hiervan de oorzaak.

"Als de wet van kracht is, kun je als publiek naar de rechter stappen en uit voorzorg een staking van bedrijfsactiviteit aanvragen", zei de Spaanse milieuadvocaat Eduardo Salazar. Op dit moment kunnen alleen NGO’s zo’n actie in gang zetten. 

Ook in Nederland zijn initiatieven om de natuur rechten te geven, zoals de Waddenzee. P+ schreef hierover eerder een veelgelezen P+ Special ‘Geef de natuur rechten’.