Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Unicus Specialisterren
Unicus Specialisterren
06 oktober 2021

Bedrijf voor mensen met autisme internationaliseert

Het bedrijf Specialisterren voor mensen met autisme gaat de internationale markt op. De IT-dienstverlener gaan intensief werken met het Noorse bedrijf Unicus, dat zich ook richt op hoogwaardige IT-dienstverlening. Door een belang in het Nederlandse sociale bedrijf te nemen, zal het aantal medewerkers in Nederland van 50 naar 75 gaan stijgen, is de verwachting. 

Specialisterren houdt momenteel vijftig mensen aan het werk als tester of binnen andere IT- functies. Door de intensieve samenwerking met Unicus zullen dit er volgend jaar 75 zijn. “Alles klopt aan deze samenwerking en dat is heel bijzonder. We zijn DOEN Participaties, onze investeerder van het eerste uur ontzettend dankbaar dat ze deze stap mede mogelijk gemaakt hebben”, vertelt Sjoerd van der Maaden.“We delen met Unicus eenzelfde missie, visie en bedrijfsvoering en vooral de wens om mensen met autisme, die tot voor kort geen werk hadden, te laten floreren in de IT.” 


De werkomstandigheden voor mensen met autisme moeten vaak worden aangepast om ervoor te zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen. Wanneer alle stressfactoren zijn weggenomen, blinken deze mensen vaak uit. Autisten hebben oog voor detail en gaan zeer grondig te werk. Zowel Specialisterren als Unicus bieden maatoplossingen om te zorgen voor een prikkelarme en dus ‘autisme vriendelijke’ werkomgeving. Om de testers en engineers het beste tot hun recht te laten komen zijn er altijd meerdere mensen ingewerkt op een project. Er zijn speciale test leads en coaches in dienst die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van mensen en projecten. 


Nu Unicus een belang neemt in Specialisterren draagt DOEN Participaties haar aandelen over en stapt volledig uit het bedrijf. DOEN is al sinds de oprichting van Specialisterren in 2010 betrokken. De lening en een subsidie zijn in 2017 omgezet in een aandelenbelang. “DOEN heeft met veel plezier bijgedragen aan de groei in de eerste fase. Wij zijn dan ook ongelooflijk trots dat we het stokje kunnen overdragen en verwachten dat het bedrijf in de toekomst nog groter wordt!”, aldus Beau-Anne Chilla, Impact Investment Manager DOEN Participaties. “Onze exit uit Specialisterren laat zien dat het mogelijk is sociale ondernemingen stabiel te laten groeien en met positief rendement te verkopen. We hopen hiermee meer investeerders te inspireren om in sociale ondernemingen te stappen.” 

Specialisterren is opgericht door Sjoerd van der Maaden. Toen hij met zijn gezin een jaar over de wereld zeilde, zag hij hoe goed zijn zoon met autisme zich ontwikkelde. Door het wegvallen van alle stressfactoren kwamen de talenten van de jongen opeens tot hun recht. Dit inzicht leidde in 2010 tot het ontstaan van Specialisterren: een IT-bedrijf gespecialiseerd in het leveren van software en RPA diensten. Specialisterren levert diensten aan onder meer Schiphol, meerdere fintech bedrijven, de Nationale Politie en De Nederlandse Bank.


Unicus heeft een vergelijkbare ontstaansgeschiedenis. Het bedrijf werd opgericht in 2008 door Lars Johansson-Kjellerød, ook met de visie om een maatschappij vorm te geven waarin mensen met autisme op hun krachten worden beoordeeld. Het IT-bedrijf is gespecialiseerd in Data Science, Software development, Quality Assurance en Software testing en is actief in Noorwegen, Zweden en Finland, waar veel grote bedrijven klant zijn. De Noorse investeringsmaatschappij Ferd is meerderheidsaandeelhouder van Unicus. Ferd voelt zich sterk verbonden met sociaal ondernemerschap en is een pionier binnen de Nordic Social Impact Investing beweging. 

Website Unicus
Website Specialisterren

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier