Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
SpeedComfort
SpeedComfort
09 juni 2016

SpeedComfort: Vakantiegeld voor winterwarmte

Misschien wel de beste bestemming voor het vakantiegeld is nu te investeren om het straks als het winter is goedkoop warm te hebben. Wel snel beslissen, want over 10 dagen sluit de crowdfundingsactie voor de SpeedComfort.

De SpeedComfort is een kastje dat met magneten onder een radiator van de centrale verwarming wordt geklikt. In het kastje zitten kleine ventilatoren, die zorgen dat de warmte uit de radiator versneld en gelijkmatiger in de ruimte wordt verspreid. Dan wordt voorkomen dat de warmte voornamelijk tegen het plafond blijft hangen . En kan de thermostaat omlaag.

Op dit moment is er al 140 duizend euro van het doelbedrag van 200 duizend euro opgehaald, om een partij van 10 duizend SpeedComforts te kunnen produceren. Een eerste partij van 3.000 exemplaren was vrij snel uitverkocht, vertelt Pieter van der Ploeg, één van de initiatiefnemers.

De SpeedComfort won vorig jaar al een prijs als ‘Groenste idee van Nederland’.  Dat was niet zonder reden. Als je ver genoeg doorrekent, en alle cv-installaties van Nederland van dit apparaat zou voorzien, zou heel Nederland jaarlijks 4,5 miljoen ton aan CO2 kunnen besparen. Ons land telt niet minder dan 5,2 miljoen woningen met radiatoren waarop de Speedcomfort vastgeklikt kan worden.

Een ideaal moment om voor dit product te crowdfunden is er eigenlijk niet. Begin je geld in te zamelen in de winter, dan worden de SpeedComforts na de productie in de zomer afgeleverd. Dan hebben mensen eerder behoefte aan wat extra koelte. Start je met crowdfunden in het voorjaar, dan gaat de CV juist uit en denken de meeste mensen niet meer aan de kou. Maar wie een beetje vooruit wil kijken, zet nu een stukje vakantiegeld opzij voor wat extra comfort in de winter, hopen de makers.

Interessant is de rekensom zeker. Van der Ploeg vertelt dat drie kastjes voor een radiator van 1,50 meter samen 145 euro moeten kosten. Dat lijkt een stevig bedrag, maar de materialen zijn duurzaam, biobased en in het gebruik kost de SpeedComfort niet meer dan 16 eurocent aan stroom per jaar, om de ventilatoren aan te drijven.

Uit berekeningen blijkt ook dat door een betere verspreiding van de warmte de watertemperatuur in de cv installatie omlaag kan, waardoor een besparing van de stookkosten tot 20 procent kan optreden. Volgens MilieuCentraal verstookt een Nederlands huishouden per jaar 1700 euro om het huis te verwarmen, dus zou er al 340 euro bespaard kunnen worden. Van der Ploeg  houdt liever een wat conservatiever schatting aan: “Je hebt de SpeedComfort er in twee stookseizoenen uit. Dat kun je versnellen door een vakman je CV-ketel en alle radiatoren professioneel te laten inregelen. Daarmee kan een besparing tot wel 30 procent worden bereikt.”

Op de website van OnePlanetCrowd kunnen verschillende mogelijkheden voor het funden worden gekozen. Goedkoopste optie is een set van twee SpeedComforts voor 100 euro te bestellen, met een bonus van 10 Goodcoins ter waarde van 10 euro. Ook is er de mogelijkheid om converteerbare leningen te verstrekken, vanaf 250 euro tot 25.000 euro, met heel wat tussenstappen. Een funder tekende in voor een bedrag van 10 duizend euro. Dit zijn leningen met een rente van 6 procent, die later omgezet kunnen worden naar certificaten van aandelen, waarmee de leners aandeelhouder worden. Of gewoon binnen vijf jaar worden afbetaald, inclusief de rente.

Pieter van der Ploeg heeft alle vertrouwen in de toekomst van de onderneming. “Er is belangstelling in de markt voor dit product. Producenten van gasgestookte cv-ketels weten dat ze in de toekomst over moeten stappen op warmtepompen. Die werken met lagere temperaturen in de radiatoren. Met de SpeedComfort hoef je de radiatoren niet te vervangen. Ook peil ik belangstelling bij ketens in huishoudelijke artikelen, die graag iets exclusiefs in huis hebben, met de eigen merknaam er op. Als zo’n partij ons initiatief zou willen kopen, hebben de crowdfunders hun lening er dubbel en dwars uit: lening plus rente wordt dan afgekocht.”

Andere afspraken zijn er ook. SpeedComfort heeft een overeenkomst gesloten met energieleverancier Qurrent voor de verkoop van hun ventilatoren, zo meldt OnePlanetCrowd. Qurrent zal naar verwachting in de herfst aan 80 duizend leden de radiatorventilator met korting aanbieden. Ook op de webshop van energieleverancier Engie gaat de SpeedComfort in de verkoop. 

NASCHRIFT REDACTIE: op 16 juni, 5 dagen voor het sluiten van de Crowdfundingactie, was het doelbedrag van 200 duizend euro gepasseerd en was er voor 210.651 euro opgehaald om SpeedComforts te gaan produceren. Tussen het publiceren van dit bericht en deze data raadpleegden meer dan 1000 bezoekers de website van P+.

Speedcomfort op OnePlanetCrowd

 

 
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier