Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
De robotvis
De robotvis
26 mei 2012

Speurvis naar olielekkages te water gelaten

In de haven van Gijon in Spanje is deze week een robotvis losgelaten, die vervuiling van schepen en pijpleidingen kan opsporen. De vis zwemt als een echte vis en is anderhalve meter lang.

De robotvis is gebouwd door Europese wetenschappers en heeft heel wat nieuwe technologie aan boord. Ze hopen dat de vis die binnen enkele seconden een lek kan signaleren, verkocht kan gaan worden aan gemeentelijke havenbedrijven. Lekkages komen nu pas na dagen of weken aan het licht, waarna de kosten van het opruimen veel hoger zijn. Het visje moet 31.600 euro gaan kosten. Het is ook mogelijk meerdere vissen in te zetten, die met elkaar communiceren. Nog even en ze houden net als wij op maandagochtend een teamvergadering, waardoor ze even niet bereikbaar zijn. Zou wel zonde van de tijd zijn, want de batterij van de vis is na acht uur leeg. Hij kan uit zichzelf de weg terugvinden.

Het onderzoeksproject werd door Britten geleid, door de BMT Group, op precies te zijn. DeEU betaalde de helft mee. Expertise werd geleverd door de Universiteiten van Essexm van Strathclyde, het Ierse Tyndall National Institute en Thales Safare, die tekende voor de communicatie technologie.

Meer hierover door Reuters