Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jos Verhoeven, foto reza harek
Jos Verhoeven, foto reza harek
04 maart 2016

Start Foundation: zes miljoen beschikbaar

Achter elkaar in het nieuws. Bedrijven als Ahrend, Hutten Catering en Greenfox die mensen met een handicap werk bieden. Jos Verhoeven van de Start Foundation heeft zes miljoen euro per jaar beschikbaar voor andere MKB-ers.

“Ik ben op zoek naar meer MKB-bedrijven,” zegt hij in het nieuwe P+ Magazine. Met een werkkapitaal van zes miljoen euro per jaar en leningen tot maximaal 1 miljoen euro biedt hij MKB-bedrijven Mission Related Investment (MRI) aan, zo laat hij via P+ weten.

De Start Foundation is een bijzonder fonds, waar Verhoeven ‘sinds dag 1’  in 1998 leiding aan geeft. Doel is werk te verschaffen aan mensen die lastig een plek op de arbeidsmarkt kunnen vinden. Dat kan zijn vanwege een ziekte, een handicap, of hoge leeftijd.

Verhoeven bleek een gelukkige hand te hebben in het vinden van initiatieven die een spannend verhaal in de krant opleveren. Zo stond hij met zijn financieringslening aan de wieg van bierbrouwerij De Prael in Amsterdam, gestart om mensen met een psychiatrisch verleden werk te bieden. Een ambachtelijk brouwerijtje dat startte met gekke bierlabels. Veel aandacht kreeg ook Restaurant Fifteen, vooral omdat de Britse topkok Jamie zelf naar Nederland overkwam om daar het team van jonge Nederlandse schoolverlaters via de keuken werkdiscipline bij te brengen. Taxi Electric in Amsterdam schakelde 50-plussers als chauffeur in die vanwege deze leeftijd geen reguliere baan meer konden vinden.

Met alle ‘lessons learned’ besloot hij zich nadrukkelijker op het reguliere bedrijfsleven te gaan richten, het midden- en kleinbedrijf vooral, maar toch ook ineens een internationaal opererende onderneming. Alweer buitelen de namen van bedrijven die de krant halen over elkaar. Koninklijke Ahrend die de sociale werkplaats Presikhaaf Schoolmeubelen overnam. Banen voor 160 mensen gered. Start Foundation financierde het machinepark bij de overname en kwam een werkgarantie voor de medewerkers van maar liefst tien jaar overeen. Cateraar Hutten die een Verspillingsfabriek begint door afgekeurde groenten te verwerken, en daarmee een bijdrage gaat leveren aan het voorkomen van voedselverspilling. nisatie ‘De Normaalste Zaak’ kwam uit zijn koker.

Sinds 2014 biedt Verhoeven vernieuwende financieringsvormen aan. Met een werkkapitaal van zes miljoen euro per jaar en leningen tot maximaal 1 miljoen euro biedt hij MKB-bedrijven Mission Related Investment (MRI) aan. Een deel van dat geld haalt hij weg van de reguliere spaarrekening van de Start Foundation. “We beleggen een deel van het bronkapitaal niet meer traditioneel, maar gebruiken het om MKB-bedrijven die sociaal ondernemen langdurig te financieren. Hiervoor ligt 15 miljoen euro op de plank vanaf de periode 2014 tot en met 2018.”

Verhoeven blijft ook op andere manieren zoeken om met geld de missie van Start Foundation te realiseren. ”We hebben recent het eerste bedrijf vooraf sociaal dividend gegeven. Ze betalen geen rente over de lening, maar deze wordt wel overeengekomen. Het equivalent wordt gebruikt om de meest kwetsbare medewerkers in huis te ondersteunen met opleidingen, trainingen, schulden enzovoorts. Verschil maken kun je op veel manieren.”

Website Start Foundation

 

Downloads

Meer info download je hier:

Artikel uit P+ over Start Foundation (674 kb)