Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
'Shylight', Studio Drift
'Shylight', Studio Drift
24 maart 2013

Ja Natuurlijk: Kwallen vallen aan

Als in de oceanen zwevende kwallen. Zo zien de mechanische lampen van Studio Drift er uit. Maar pas op. Een van de kwallen bedelft plotsklaps een bezoeker die er op de tentoonstelling 'Ja Natuurlijk' pal onder staat.

Het is een terugkerend thema op deze tentoonstelling ‘Ja Natuurlijk’ in Den Haag. De confrontatie tussen natuur en mechanisatie. Atelier Van Lieshout maakte speciaal voor de expo een reusachtige installatie buiten, een soort boerenbedrijf . Maar dan wel een dat bestaat uit een combinatie van bijzonder primitief gezaagd hout dat in beweging wordt gehouden door een stelsel van ijzeren tandwielen en kettingen.

Zo lomp en lelijk Van Lieshout commentaar levert op de industrialisatie van natuurlijke processen zoals het melken van een koe, zo sierlijk zijn de hoge plafondlampen van Studio Drift, onder de titel ‘Shylight’ (2011). Ze raken de bezoekers zelfs letterlijk, als je niet oppast. De witte kwalachtige vormen schuiven omhoog en meestal langzaam omlaag. Maar niet altijd. Soms komt de kwal zonder enig geluid tot hoofdhoogte omlaag en ‘vangt’ een omhoog kijkende bezoeker in een golf van witte zijde

Wonderbaarlijk en feeëriek. Studio Drift maakte eerder een lamp die een pluisbol van binnenuit bescheen. Het is het kenmerk van een van de oprichters van deze kunstenaarsmaatschap, Lonneke Gordijn. Zij haalde de internationale pers met haar natuurlijke, fragiele en vaak handgemaakte producten, gevangen in perfect uitgevoerde mechanische installaties. “Ik streef naar een gevoel van tijdloosheid”, zegt Gordijn.

Het is in tegenstelling tot Atelier Van Lieshout ‘mooi’ commentaar en steekt in op belangrijke duurzame trends als biomimicry, waarbij natuurlijke oplossingen van dieren en planten als voorbeeld dienen voor menselijke producten, zoals klittenband, of een skihelm, geinspireerd op het schild van een tor. Met een belangrijk verschil: Studio Drift geeft de techniek een zichtbare rol.

Als het gaat om publieksparticipatie in letterlijke zin, is dit kunstwerk het hoogtepunt van de tentoonstelling Ja Natuurlijk, nog tot 18 augustus te bewonderen in Den Haag.

De website van Ja Natuurlijk

Website van Studio Drift

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier