Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Studio Jux
Studio Jux
21 maart 2012

JUX: Sieraden van winnaar Green Fashion Award

Studio Jux won de Green Fashion Award. Op de webshop van watmooi.nl zijn enkele jurkjes van dit Nederlandse label te zien. Maar ook sieraden van gerecycled koper, ook in Nepal gemaakt.

Duur zijn de sieraden zeker niet. De armband kost 14,95 euro, de stoere ketting 19,95 euro. In beide ontwerpen is de hanger een robot, maar aan de ketting zelf hangen drie letter, die samen de merknaam vormen: JUX.

Op de website van Watmooi.nl is meer informatie over de prijswinnaars te lezen, die dit jaar op op de Fashion Show in Amsterdam alle aandacht op zich vestigden. Het Amsterdamse hoofdkantoor van het label studio JUX is gevestigd in een oude school. Vanuit dit kantoor met traditionele ornamenten, veel licht en hoge plafonds werkt eigenaresse Carlien Helmink. Haar zakenpartner en ontwerpster Jitske Lundgren woont en werkt in Nepal waar de kleding ook gemaakt wordt. Carlien: “Nepal heeft ons hart gestolen. De cultuur is rijk, de natuur prachtig en de mensen zijn ontzettend hartelijk, lief en dankbaar. Het land is een beetje ‘vergeten’ doordat het tussen China en India ligt maar ook hier werken echte ‘vakmensen’.”

Nepal is één van de armste landen ter wereld en voor de oprichtsters van Jux voelt het goed om hier werkgelegenheid naar toe te brengen en mensen te laten werken onder fatsoenlijke omstandigheden. In kleinere ateliers met normale werktijden en loon per uur, dus niet per kledingstuk. Carlien: “Een werknemer mag hier een heel kledingstuk maken en hoeft dus niet de hele dag bijvoorbeeld alleen maar ritsen in te zetten. Tijdens reizen hebben wij het ook heel anders gezien, mensen die zelf door verfbaden moesten lopen om de kleding een kleur te geven waardoor hun hele lichaam altijd paars is. Dat is hartverscheurend en zo willen wij niet werken.”

Ook werkt JUX met duurzame gecertificeerde en lokale stoffen zoals organic cotton, hennep, zijde of stof gemaakt van bamboe. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan kwaliteit en afwerking. De jurken bij Watmooi.nl zijn van bamboevezel gemaakt, dat heel zacht aanvoelt.

Maar juist ook de uitstraling en het design zijn voor JUX belangrijk. Hierdoor wordt het merk opgepikt door allerlei winkels in binnen en buitenland. Winkels die meer fairtrade merken hebben of juist helemaal niet. Carlien: “We vinden het belangrijk dat ‘eco mode’ toegankelijk wordt voor een groot publiek. Het hangt ook in de lucht, mensen die vol in het stadse leven staan, ’s avonds lekker wijntjes gaan drinken en leuke dingen doen maar die tegelijk ook bewust willen zijn. Ze houden rekening met het milieu of willen iets goeds doen zonder er te spastisch mee om te gaan! Niet vechten tegen de maatschappij maar kijken hoe het binnen onze maatschappij ook anders kan. Je koopt een geweldig kledingstuk en het is helemaal fijn dat het ook nog op een ‘goede’ manier gemaakt is. Dat maakt de kleding alleen maar mooier.”

De ontwerpen hebben een hippe Scandinavische uitstraling, ze zijn minimalistisch met een grappige twist. Zoals een print van een cassettebandje met pailletten of een jas met aan de binnenkant, als verrassing, een felgele belijning.

Jux bij Watmooi.nl


Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier