Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Future Plants Piet Oudolf
Future Plants Piet Oudolf
24 mei 2020

Superomzet droomplanten Piet Oudolf

Eindelijk groeit de erkenning bij het grote publiek voor tuinkunstenaar Piet Oudolf ook in eigen land. Een vernieuwde uitgave van zijn standaardwerk ‘Droomplanten’ was meteen al aan een tweede druk toe. De kwekerij Future Plants in Lisserbroek meldt de afgelopen maanden een ongekende stijging in de omzet van voor Oudolf gekweekte planten. Particulieren kunnen daar pakketten bestellen of op de kwekerij een persoonlijke keuze maken. 

Nadat Oudolf wereldfaam veroverde in de VS, Scandinavië en Groot-Brittannië, beginnen ook steeds meer Nederlanders stukjes van zijn ‘natuurlijke tuinen’ een plek in eigen border te geven.

Nederlandse tuinen liggen er na de coronacrisis perfect bij, vrij van onkruid en vol nieuwe aanplant. Massaal is er tijdens de intelligente lockdown geschoffeld en verbouwd. De omzet van tuincentra steeg in de periode tussen 15 maart en 15 april met een ongekende 226 procent, inclusief de verkopen van de webshops. Sommige webshops draaiden in een maand 500 duizend euro omzet, met meer dan 100 orders per dag, aldus cijfers van het online marketingbureau Garden Connect.

Ook kwekerij Future Plants in Lisserbroek profiteerde fors mee van deze groene opleving. Mede-eigenaar Gerrit Lommerse verzendt dagelijks meer pakketten dan ooit met speciale mixtures uit de ‘Piet Oudolf-collection’; vaste planten die vaak terugkeren in zijn ontwerpen, zoals de zonnehoed (Echinacea) of een palet aan hoge siergrassen. 

Lommerse: “We merken ook dat de heruitgave van het boek van Piet meewerkt aan de belangstelling. Op de cover staat nu een paarsblauwe phlox (Phlox Lavendelwolke), die populair was ten tijde van de eerste uitgave, in 1990. We zijn inmiddels dertig jaar verder. Er zijn sindsdien andere planten op de markt gekomen. Maar iedereen vraagt nu ineens weer naar die ene soort phlox. Daar ben je als kweker gewoon niet op bedacht.”

Het is het kritische oog van Oudolf zelf die het kwaliteitsverschil maakt. De tuinkunstenaar keurt in Lisserbroek hoogstpersoonlijk de kweek. Krachtige fiere planten wil hij, die zonder bestrijdingsmiddelen ziektes en slakken kunnen overleven. 

Lommerse wijst een nieuwe aankweek van een beeldschone aardbei-achtige ganzeriksoort aan, met rozerood-achtige bloempjes. In de eerste fase van het kweekproces verschillen de planten nog erg van elkaar. De ene plant doet het zichtbaar veel beter dan de ander. Wijzend op een hechte pol met fier opgeheven bloempjes: “Ik weet nu al dat Piet wil dat we met deze verder gaan. Dit past precies in zijn plan van aanpak, die zo’n beeld oplevert dat je denkt dat je in de natuur staat, in plaats van in een tuin.” Oudolf komt zelf ook nogal eens met een geknipt stekje aanzetten: 'Ga hier eens verder mee'.

Een andere karakteristiek van de Oudolf-tuinen is dat zijn selectie van planten alle seizoenen lang bloeien. Zelfs de uitgebloeide bloemen in de wintertuin vormen nog prachtige ornamenten: ‘het vijfde seizoen’. Oudolf, die lang geleden zelf in een tuincentrum werkte, ergerde zich aan de gewoonte van tuineigenaren om op de eerste lentedag bloemen te kopen die al in bloei stonden. Het resultaat was een border die in de zomer en het najaar al volledig uitgebloeid was en dus dodelijk saai. ‘Nog slechts onderbroken door de bloei van de obligate toef asters in oktober’.

Juist de tragere en latere bloeiers zijn vaak veel steviger en groter, stelt Oudolf. Door spannende combinaties te maken van planten met interessante blad en opeenvolgende bloeiwijzen creëerde hij tuinen die het hele jaar door interessant blijven.

Het door de Britse tuinkenner Noel Kingsbury opnieuw geredigeerde oerboek ’Droomplanten’ is ook een hommage aan zijn inmiddels overleden compaan Henk Gerritsen. Het is sympathiek dat Oudolf deze tuinpionier in de eer laat delen, ook al begon hijzelf al in 1982 een eigen kwekerij met winterharde vaste planten. 

Inmiddels zijn niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland tal van fraaie Piet Oudolf-tuinen aangelegd. Mooie voorbeelden zijn te vinden bij musea als Voorlinden in Wassenaar en Het Singer in Laren, maar ook de door vrijwilligers onderhouden Vlinderhof in het Máximapark in Utrecht. De selectie van planten in de Vlinderhof vormen een feest voor bijen, vlinders en andere insecten. En ook een voor het menselijk oog, vooral wanneer door een windje de hoge grassen heen en weer wuiven.

Oudolf schenkt bij al zijn projecten gratis de architectuur van aanplant aan bezoekers (met de Latijnse namen van de planten, die nu goed terug te vinden zijn in het boek Droomplanten), zodat ook particulieren in hun tuinen favoriete plantencombinaties kunnen aanplanten. Hij geeft er bovendien suggesties bij, steeds met vijf verschillende soorten. En ook nog eens hoe veel planten je per vierkante meter kunt aanplanten. Blijkbaar beginnen al deze showcases nu eindelijk door te werken, ook al is er in heel Nederland nog steeds niet één Intratuin te vinden die de kant-en-klare Oudolf-plantencombinaties verkoopt.

Is de kentering ondanks deze omissie eindelijk begonnen? De opvolgers van Oudolf staan al aan de poort te dringen, met concepten voor een eetbare tuin, stadslandbouw en zelfs gemeenschappelijke voedselbossen. Die planten zul je in de Oudolf-catalogus niet vinden. In zijn eigen siertuin in Hummelo vind je nog geen framboos of bosje peterselie. Of zal de meester zelf nog de tijd vinden om deze opkomende stroming een plek in zijn tuinontwerpen te geven?

Kwekerij Future Plants in Lisserbroek

Bestellen van boek Droomplanten bij Piet Oudolf zelf.