Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
TenCate Field in a Box
TenCate Field in a Box
09 december 2015

TenCate stopt sportveld in container

Een enkele container waar TenCate een compleet sportveld in stopt, inclusief kunstgrasmat, hekwerk en community center. Te adopteren door bedrijven en ngo’s, die in arme landen een bijdrage willen leveren.

De nieuwe P+ brengt deze primeur, die een bijdrage kan leveren aan gezondheid of andere nieuwe Global Goals van de VN. Het ‘sportveld in een doosje’ is bovendien een magneet die bedrijvigheid aantrekt. Het artikel is gratis als PDF te downloaden.

Hein Heerink (1981) van TenCate zag het met eigen ogen gebeuren, bij een testveld in Zuid-Afrika. Een verlicht sportveld in een arme woonwijk bleek ’s avonds veel meer te zijn dan alleen een goed bespeelbare kunstgrasmat voor de jeugd.

Heerink vertelt in de nieuwe P+: “Het is in die landen meteen aardedonker. Maar door het opwekken van bijvoorbeeld zonneenergie overdag is daar in zo’n wijk ’s avonds ineens een openbare plek met licht. Dat betekent veiligheid. Het is een plaats waar je niet alleen kunt sporten, maar elkaar ook kunt ontmoeten, vergaderen, waar nieuwe bedrijvigheid omheen ontstaat. Er is immers gratis stroom. Je kunt er je mobiele telefoon opladen, maar ook mobiele telefoons verkopen… Zo’n sportveldje werkt als een sociale en economische magneet.”

Zijn enthousiasme is aanstekelijk. En dat is niet alleen omdat de sales en productmanager van TenCate Grass (voor Europa, Midden–Oosten en Afrika) zelf op het idee kwam. Hoe vaak kom je nou op de gedachte om een compleet sportveld kant en klaar in een container te stoppen en zo naar de plaats van bestemming te transporteren en daar ook ter plekke te laten op te bouwen? Zoiets kan alleen in je opkomen als je bij een innovatief concern werkt dat het merendeel van die losse componenten zelf produceert.

Heerink: “We maken zeer duurzame kunstgrasmatten, die zowel in de tropische hitte als in een heel nat of juist koud klimaat 24 uur per dag bespeelbaar blijven. De vezels zijn heel duurzaam en bestand tegen felle UV-straling. We hebben met ook een module ontwikkeld waarbij een bassin onder de grasmat vervuilt water zuivert tot water om te drinken, voor sanitatie of irrigatie. Ons geotextiel is de bodem van dit bassin. We kunnen het hekwerk helpen leveren. We kunnen eventueel outdoordoeken voor een overkappend dak leveren, zodat je overdag in de hitte beschermd bent tegen UV-straling van de zon. En dat blijkt allemaal in een container te passen. Dan heb je een sportveld van 40 bij 20 meter.”

Het artikel verder lezen? Download de PDF

TenCate maakte een webmovie waarin het verschil duidelijk wordt tussen sportbeoefening door de jeugd nu in India en hoe het ‘sportveld in een doosje’ in de toekomst Olympische medailles gaat opleveren.


 

Downloads

Meer info download je hier:

Artikel Sportveld uit een doosje (570 kb)