Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
kunstgras TenCate
kunstgras TenCate
23 juni 2012

Kunstgras TenCate: Gras is blauw

Een voorspelling. In de toekomst worden EK- en Europacup-wedstrijden op blauw kunstgras gespeeld. Nu al zijn de matten van TenCate goedkoper, duurzamer en sneller bespeelbaar dan natuurgras.

De nieuwste generatie van driedimensionaal geweven kunstgrasmatten is zelfs kinderlijk eenvoudig recyclebaar. Dit staat in het nieuwe nummer van P+. Ook TenCate sluit aan bij elementen van nieuwe duurzame businessmodellen. Door de inname na gebruik gaat het bedrijf een langdurige vertrouwensrelatie aan met de afnemers, veelal gemeentebesturen, maar ook topclubs in de eredivisie.

Hockeywedstrijden kleuren steeds vaker blauw. Tennistoernooien ook, eveneens met blauwe kunstgrasvezel. Camera’s registreren de gele bal heel scherp door het betere contrast, waardoor tv-kijkers de wedstrijd thuis veel beter kunnen volgen. Dat kan natuurlijk ook met kunstgrasmatten die speciaal voor voetbal worden gemaakt.

“Groen of blauw, dat maakt ons niet uit”, zegt Martin Olde Weghuis. Hij is directeur van het Open Innovation Center Advanced Materials. Het lab staat op het terrein van TenCate in Nijverdal. “Het is maar wat je wil. Paars met een wit stipje? Kan ook. Effecten aanbrengen, zodat het net lijkt alsof kunstgras net gemaaid is, in banen? Geen probleem. We hebben alle milieubewuste pigmenten in huis die nodig zijn om grassprietjes de gewenste kleur te geven. Dat kun je beter doen dan een natuurlijke grasmat in kleur opspuiten, vlak voor de wedstrijd. Dat doen ze nu in Amerika al wel.”

Olde Weghuis zegt het alsof hij een grap maakt, maar dat verandert zodra hij in zijn laboratorium annex werkplaats een proef van de nieuwste generatie kunstgrasmat laat zien. De vierde alweer, om precies te zijn. De ingenieur: “Het belangrijkste verschil met de oude mat is de manier van weven. We zijn erin geslaagd de mat van een eigen ondergrond in hetzelfde materiaal te maken. Dat betekent dat er geen aparte rug meer aan vast hoeft te zitten. Alles is nu geïntegreerd tot één systeem. En dat betekent weer dat je de totale mat na gebruik kunt innemen, omdat de kunststof feitelijk grondstof is gebleven. Het is voor TenCate heel gemakkelijk te recyclen om er een nieuwe kunstgrasvezels van te maken.”

Het volledige artikel van P+ is gratis als PDF te downloaden. Zie de linkerkolom, onderaan.
 

Downloads

Meer info download je hier:

PDF artikel P+ 'Gras is blauw' (374 kb)