Stroomuitval? Tesla werkt aan thuisaccu
Bij stroomuitval leveren zonnepanelen ineens helemaal niets meer op. Elon Musk van Tesla werkt aan een thuisaccu die huiseigenaren ook in die situatie van eigen stroom voorziet.
Altijd gedacht: als de boel hier over een poosje onder water staat en de stroom valt uit, dan hebben wij lekker onze eigen zonnepanelen nog. Maar dat is dus niet waar, zo bleek eind maart, toen in Noord-Holland de stroom uitviel. Ook onze omvormer leverde ineens anderhalf uur geen energie meer. Er brandde slechts een rood lampje. Onze woning had net zoveel stroom als alle buren die geen zonnepanelen hadden.
Inmiddels weten we hoe het zit. De omvormer waarmee wij onze overbodige zonne-energie leveren, synchroniseert met het elektriciteitsnet. De omvormer past zich aan de spanningshoogte en -frequentie van het elektriciteitsnet aan. Deze synchronisatie gaat zo ver dat, bij uitval van de elektriciteit uit het net, de omvormer geen energie meer levert. De gelijkstroom van de panelen wordt dan niet meer door de omvormer omgezet naar wisselstroom; de stroom blijft rondlopen in een lus.
Hier zit ook iets anders achter, leren wij van de website omvormer-advies: “Stel dat er bij u in de straat gegraven moet worden door de netbeheerder. Dan zouden ze alsnog geëlektrocuteerd kunnen worden door uw zonnepanelen.”
De knutselaars onder ons zijn met dit akkefietje inmiddels zelf aan het experimenteren gegaan. Je kunt een paar dingen doen. Een accu met laadregelaar klaar zetten, met daarop een autonome 12 naar 230 volt omvormer. Maar dan moet je wel weten waar je aan begint, want je moet de verbindingen naar de echte omvormer losmaken. Voor je het weet zie ze zelf zo zwart als een afgebrande lucifer. Tricky business, dus.
Verstandiger is een accu altijd standby te hebben staan, eentje die zelfstandig kan werken en voortdurend op peil wordt gehouden. Te vergelijken met de accu van een elektrische auto, maar dan om tijdens een watersnood even de telefoon op te kunnen laden om een hoger gelegen huis te kunnen huren. In Oostenrijk of zo.
Laat nu de CEO van Tesla precies een week na de stroomstoring zijn plan bekend maken om een batterij in de markt te zetten? Nog wel een flinke gereedschapskist waarmee je volledig ‘off grid’ kunt gaan? Dus helemaal niet meer afhankelijk van energieleveranciers en netbeheerders, als de capaciteit van de panelen voldoende is om aan de stroombehoefte te voldoen? Stroom van het net wordt dan een backup, in plaats van de omgekeerde situatie van nu, waarbij de eigen PV-stroom een ‘extraatje’ is.
Elon Musk wil over zes maanden aan de productie van ‘Tesla home battery’ gaan beginnen. De ontwerpfase is inmiddels succesvol afgesloten, liet hij financieel persbureau Bloomberg weten. Het pakket is ook bruikbaar voor zakelijke doeleinden, zoals kantoren. Musk verwacht een ‘enorme vraag’.
“Wij hebben ons afgevraagd wat een cool ‘stationary battery pack is”, zei Musk tegen Forbes. Sommigen zullen lijken op ons Tesla Model S, plat, tegen de muur vastgezet, met een prachtig deksel. Plug and Play.”
De technologie van de thuisaccu is gebaseerd op dezelfde technologie die voor de batterijen in de elektrische auto’s wordt gebruikt: Tesla’s lithium ion. Tesla heeft de ambitie om wereldleider thuisaccuproducent te worden.
Zal er in Nederland belangstelling bestaan voor deze Tesla huisbatterijen? Michiel Groen van Sungevity zegt: "Ik verwacht dat de markt hiervoor in eerste instantie markt in Duitslandzal liggen, aangezien (vraag- en aanbodafhankelijke) fluctuerende terugleververgoedingen het daar interessant kunnen gaan maken zonnestroom op te slaan als de vergoeding laag is en in te voeden op het net als de vergoeding hoog is. Bij ons zal het op niet al te lange termijn waarschijnlijk ook wel die kant op gaan."