Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
TomTom
TomTom
19 januari 2012

TomTom berekent CO2-uitstoot autorit

Hosting provider én leasemaatschappij Mijndomein, TomTom en het FairClimateFund hebben de handen ineen geslagen. Mijndomein Auto gaat de CO2-uitstoot van zijn leaseauto’s voor de privémarkt compenseren met investeringen in schone energieprojecten van het FairClimateFund in ontwikkelingslanden. TomTom Business Solutions levert de benodigde technologie: een navigatiesysteem dat de bestuurder laat weten hoe zuinig of verspillend zijn rijstijl is en wat het werkelijke en gemiddelde brandstofverbruik van een rit is.

Mijndomein is een nieuwe speler op de leasemarkt, met goedkope en zuinige Peugeots 107. “De auto is ook een domein”, licht directeur Henri de Jong toe. In eerste instantie mikt Mijndomein op 200 nieuwe klanten, maar eind dit jaar moeten dat er 2000 zijn, zegt De Jong. Dankzij de ingebouwde TomTom-technologie wordt iedere autorit opgeslagen op een eigen webpagina. Die geeft inzicht in onder meer het rijgedrag, de rijveiligheid en het werkelijke en gemiddelde brandstofverbruik. Volgens De Jong leidt dit inzicht ertoe dat mensen 10 procent zuiniger gaan rijden. “De overige 90 procent compenseren wij.”

Mijndomein compenseert de CO2-uitstoot van de leaseauto’s op voorhand, als een voorschot, door uitstootrechten te kopen van het FairClimateFund, een aan ontwikkelingsorganisatie ICCO gelieerd bedrijf. Achteraf wordt de werkelijke uitstoot berekend. De uitstootrechten (carbon credits) voldoen aan de hoogste standaard voor de vrijwillige markt van CO2-rechten. De opbrengst gaat naar 21.000 arme gezinnen in zuid-India, die zijn overgestapt op superzuinige houtovens. Een Peugeot 107 stoot 104 gram CO2 per kilometer uit. Bij een gemiddeld gebruik van de auto leidt dat tot circa 2 ton CO2-uitstoot per jaar. Dat komt overeen met de CO2-besparing van een nieuwe houtoven ten opzichte van het gangbare open vuur.

De Jong ziet meer mogelijkheden. “Wij hebben alle bij ons geregistreerde domeinnamen klimaatneutraal gemaakt. Die websites kunnen een klimaatneutraal-icoontje op hun site zetten. Wie daar op klikt, komt op een site die het idee uit de doeken doet en oproept mee te doen.”

Webtip: Mijndomein Lease