Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Tony Chocolonely bekent schuld
Tony Chocolonely bekent schuld
04 januari 2022

Tony’s Chocolonely pleit voor suikertax

‘Ik ben slecht voor je gezondheid’. Met die boodschap is duurzaamheidslieveling Tony’s Chocolonely het nieuwe jaar ingegaan. Op 3 januari liet de chocolademaker weten voorstander te zijn van het invoeren van een suikertax, een voornemen dat in het kabinetsplan staat. ‘Het geld dat de overheid hiermee binnenhaalt kan makkelijk gebruikt worden voor de transitie naar een 0 procent belasting op verse groenten en fruit’, aldus Tony Chocolonely, die het plan van het kabinet ‘te vaag’ vindt.

De makers verklaren ook hun eigen rol in de transitie. Daarbij hoort de erkenning dat al die suikerconsumptie slecht voor de gezondheid is. ‘Het betekent dat wij openlijk moeten toegeven dat wij een deel van het probleem zijn. Daar hoort voorlichting bij. Een goede vuistregel is dat de WHO Guideliness te volgen en de suikerinname te beperken tot 50 gram per dag’. 

'I am bad for your health'


Om duidelijk te maken hoeveel dat is plaatst Tony’s Cholonely op de website een foto waarin de hoeveelheid suiker in elk partje chocolade van een reep wordt weergegeven. Het grootste stuk telt 16,7 gram suiker. Andere stukken zijn goed voor 2 gram, 3,5 gram of 4,1 gram, afhankelijk van de grootte.

Dat betekent dus: geen hele reep chocolade achter elkaar opeten, want die is al goed voor zo'n 90 gram suiker. Een paar stukjes dus, wil je ook nog een banaan, een mandarijn of ander stuk fruit eten, waar ook (natuurlijke) suiker in zit. Of jam of hagelslag op het brood, dat maar beter volkoren kan zijn. Of een toetje na het diner nemen. Of een glas bier, waar ook suiker in zit. 

Tony Chocolonely begon de schuldbekentenis op de website met een grappige Q&A in het Engels. We citeren:

So let me get this straight, you mean you decided to confront the giant choco-covered elephant in the room?
Damn straight. ‘Health’ has been on virtually everyone’s lips since the start of the pandemic. And let’s face it, our choco owes much of its yum factor — between 27% and 54.5% percent, depending on the bar — to sugar. At the end of the day, however, even if we’re crazy about chocolate, we’re serious about people. 

But didn’t you already know you produced sugary products well before healthier lifestyles became the talk of the town?
Well duh. But it’s simply not in our DNA to shy away from talking about pressing societal issues. Thanks to Covid, health is, once again, a top priority. After all, we’re an impact company that makes chocolate, not the other way around. And besides, we were founded to tackle challenges in the cocoa industry, like modern slavery and illegal child labor. These will always remain our primary areas of focus. Sugar happens to be the inconvenient ingredient that helps make our work possible. 

And your big truth?
Well, when it comes to chocolate, it’s high time we talked about hitting that sugar sweet spot. To put it bluntly: while selling more cocoa beans is a win for our impact, eating too much of it is bad for your health. 

Lees hier de volledige schuldbekentenis van Tony’s Chocolonely