Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 april 2019

Transacties zonder geld nu mogelijk

Voor het eerst in 2.700 jaar wordt het mogelijk dat mensen onderling zaken ruilen zonder euro of andere munten. De app ‘Givo’ maakt dit mogelijk door gebruik te maken van de allernieuwste internettechnologie. Hoogleraar Jan Jonker van de Radboud Universiteit gaf opdracht om deze unieke vorm van ‘inclusive banking’ te ontwikkelen op de Odyssee Hackaton in Groningen.

In de nieuwe P+ van deze week wordt uitgelegd hoe transacties-zonder-betalen werken. Oftewel: ruilen zonder geld. Een simpel voorbeeldje: jij snoeit mijn tuin en ik maak voor jou eten. We spreken samen af hoeveel eten en hoe vaak het gras als tegenprestatie wordt gemaait.

Jonker belooft: “We gaan de app dit najaar al testen in vijf steden in Nederland en België. Ik hoop dat volgend jaar tien Europese steden volgen.”

Op de Odyssee Hackaton in Groningen werkten vijf teams aan dezelfde opdracht om een systeem voor inclusief bankieren te bouwen. Als winnaar werd door een jury onder leiding van Jonker het team van Socialtec als winnaar aangewezen. 

Een flits uit de reportage in de P+ Special op de Hackaton: "Teamcaptain ing. Michiel Heij (1984) uit Zutphen presenteerde beelden van de app ‘Givo’, die er altijd al geweest lijkt te zijn. Zo simpel, zo gebruiksvriendelijk. Hoe het werkt? Het lijkt wel wat op ‘tinderen’, wanneer iemand op zoek is naar een partner en foto’s van kandidaten wegschuift. Bij ‘Givo’ zoek je op je smartphone eerst op onderwerp. Pictogrammen geven interesses aan. Koffie, oftewel gezelschap. Gereedschap, oftewel handige hulp. Muziek. Tuin. En hup, na de keuze in razende vaart de plaatjes langs tot je een aanbod vindt dat past bij wat je zoekt. Aanbieder contacten maar. In drie stappen klaar. Of net andersom: je biedt als jouw interesses onder andere aan met je fototoestel een bijzondere gelegenheid vast te leggen. Het algoritme achter de app zoekt andere deelnemers in het ecosysteem die interesse in dat voorstel hebben. En stelt een match of matches voor. Weer even swipen en klaar. Alle complexe berekeningen blijven buiten beeld, want de schoonheid schuilt ook hier weer in de eenvoudige presentatie."

Het bijzondere is dat ‘Givo’ niet weer een nieuwe digitale munteenheid in de markt zet, maar zonder ‘token’ deelnemers laat bepalen wat ze iets waard vinden. Dat kan voor iedereen heel verschillend zijn.

Teamcaptain Michiel Heij in P+: “Wij maken bewust geen gebruik van tokens. Het levert te veel vragen op. Is een autorit naar Amsterdam in een Porsche meer waard dan in een Fiatje? Ja? Hoeveel dan? Zeg het maar. Voor wie een flatje op het noorden heeft, is een paar uur in een zonovergoten tuin zitten veel meer waard dan voor iemand die wel zon op het balkon heeft. Waarden zijn zo subjectief. Wij laten het liever aan de gebruikers zelf over wat iets ze waard is, wanneer ze met elkaar willen ruilen. Dat dit kan, is juist zo gaaf aan ons systeem.”

Jonker ziet ‘inclusief bankieren’ als een belangrijke stap in duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit. “Givo is een manier om mensen weer te betrekken bij een eigen, peer to peer-economie.” 

Volgens Jonker kraakt het bestaande monetaire systeem in zijn voegen. “Jij en ik kunnen nu niet zelf bepalen wat iets waard is. Tegelijkertijd zijn de belangrijkste zaken op deze aarde die wij allen heel waardevol vinden in geld uitgedrukt niets waard. Neem de natuur. Die vinden wij heel belangrijk. Maar anderen bepalen voor ons dat die natuur niets waard is en lozen er zonder betaling hun afval in. Terwijl de natuur voor het voortbestaan van onze wereld van grote waarde is. En grondstoffen zijn dat ook, ook al worden ze nu als afval bestempeld. Dan heeft een systeem zichzelf dus opgeheven. Ik wil naar een systeem dat deze waarden wèl meeneemt. Dus niet half half doorgaan met iets dat zo overduidelijk is vastgelopen.”

Download deze P+ Special ‘Transacties zonder betalen’ op de website van P+.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier