Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Transitiecoalitie VOEDSEL
Transitiecoalitie VOEDSEL
19 januari 2018

Transitiecoalitie Voedsel: Supermarkten moeten om

Om een betere beloning in de voedselproductieketen te realiseren is meer moed en persoonlijk leiderschap nodig, met name bij de retail. Dat is de boodschap van Willem Lageweg, voormalig directeur van MVO Nederland. Hij is nu een van de initiatiefnemers van de Transitiecoalitie Voedsel: “De supermarkten blijven zich verschuilen achter het argument dat de klant niet vraagt om een eerlijke beloning. Dat kan niet meer. Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”

Lageweg sprak deze week op een bijeenkomst over leefbaar loon in de agrifood sector in ontwikkelingslanden, georganiseerd door de ngo’s Hivos en Fairfood. Hij is kwartiermaker van de Transitiecoalitie Voedsel, een nieuwe beweging van bedrijven, organisaties en experts die willen dat duurzaamheid en gezondheid prioriteit krijgen in de voedselproductie.

Deelnemers aan deze coalitie vinden dat marktprijzen alle kosten en baten moeten bevatten die met de productie en consumptie van voedsel gepaard gaan. Het betalen van een fatsoenlijk loon aan de mensen die voor ons producten als koffie en thee, groenten en fruit, en planten en bloemen produceren is daarbij een speerpunt.

Sinds twee jaar organiseren Hivos en Fairfood het Living Wage Lab. In een serie bijeenkomsten buigen vertegenwoordigers van bedrijven, overheid en maatschappelijke organisaties zich over een innovatieve aanpak van de lage lonen in de voedselproductie. Verschillende pilots zijn inmiddels gestart, gericht op producten als koffie, bananen en kokosnoten.

Ook sierplantenproducent Wagagai startte een project, samen met Fairtrade International. Directeur Olav Boenders van Wagagai kon zijn 2.100 werknemers in Oeganda onlangs vertellen dat zij voor het eerst een dertiende maand uitbetaald krijgen. “Dat is nog lang niet genoeg, maar wel een goede eerste stap.”

Marianne van Keep, duurzaamheidsmanager bij Verstegen Spices zegt dat dankzij de bijeenkomsten van het Living Wage Lab het thema leefbaar loon inmiddels prominent op de agenda bij haar bedrijf staat. “We kijken nu naar de beste methodes om te meten hoe hoog een toereikend loon moet zijn.” Ook Albert Heijn en Lidl nemen deel aan het Living Wage Lab, evenals ASN Bank, UTZ en True Price.

Kirsten van den Hul, lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en ook aanwezig op de bijeenkomst, belooft zich te blijven inzetten op dit thema: “Dankzij voormalig minister Ploumen is leefbaar loon onderdeel van de IMVO-convenanten met diverse economische sectoren. Maar het is nog onvoldoende geborgd. Daarom moeten we er op blijven hameren, in Den Haag en ook in Brussel.”

Webtip: Het Living Wage Lab

Een bericht van Hans van de Veen