Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Paul Hendriksen, foto Wiesje Peels
Paul Hendriksen, foto Wiesje Peels
27 januari 2012

Transition Towns nu over hele wereld

 

 

Het idee van de Transition Towns heeft zich over de hele wereld verspreid. Volgens stimulator Paul Hendriksen zijn het er al om en nabij de 1000, tot in landen als India, Japan en Brazilië toe. Nederland telt er inmiddels al 70.

Het is een rare beeldspraak, maar de Transition Town verspreiden zich als een olievlek over de planeet. Raar, omdat de burgers die met dit concept aan de slag zijn er juist alles aan doen om in de toekomst zo min mogelijk afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.

Paul Hendriksen wist in Deventer als allereerste het in Engeland opgepikte idee tastbaar te maken. Stadslandbouw, collectieve inkoop zonnepanelen, eco-bouw, allemaal projecten die op de ‘ideale schaalgrootte’ van een wijk van hooguit 1500 bewoners gerealiseerd kunnen worden. Een nieuwe landelijke stichting dient als gezamenlijk aanspreekpunt.

Wat is de verklaring voor dit burgerinitiatief, dat blijkbaar overal ter wereld aanspreekt? Hendriksen: “Belangrijk voor de groei is wel het enthousiasme van onderaf, de lol om het zelf te doen, met elkaar. Ook de schaal is een succesfactor: je eigen buurt, waarin je mensen kent en samen kunt afspreken om van rotte plekken, braakliggend terrein, een ontmoetingsplek te maken. Een moestuin bijvoorbeeld, waardoor je ook weer met de seizoenen mee leert te eten. Samen te oogsten. Heel kleinschalig, maar wel met het perspectief dat wereldwijd de olievoorraden eindig zijn, olie duurder zal worden. Transision Towns zijn daar al veerkrachtiger op ingesteld. Door boeren in de omgeving bijvoorbeeld weer te helpen om te verbouwen voor de stad en niet voor de wereldmarkt.”

Niet alle Transition Towns in Nederland zijn al even ver. Hendriksen: “We zijn de eerste twee jaar explosief gegroeid. In het groeitempo van de Towns onderling zie je heel veel verschillen. Er zijn er zo’n 20 die op hetzelfde niveau zitten als Deventer. Een stuk of 10 groeien daar na toe. Er is een flinke bulk van 40 Towns die in opstart is, filmavonden organiseren, lezingen. Een drop is eigenlijk de ideale schaalgrootte. Daarom worden al sinds 2006, grote steden opgesplitst in kleinere eenheden, om ze dorpen in steden te creëren. Een dorp is de ideale woonschaal, is uit sociologische onderzoeken gebleken. 1000 tot 1500 mensen, dat is een eerste cirkel waarin mensen zich prettig voelen. Als het veel groter wordt, dan ontstaan anonimiteit.”

Website van netwerk van Transition Towns