Uitsluiten om als duurzame coalitie verder te komen
Duurzame ontwikkelingen verder brengen. Dan komt er een moment dat het nodig is om coalities van koplopers te vormen. Zo’n bundeling gaat overkoepelende problemen aanpakken. “Maar om met die coalitie verder te komen, kan het nodig zijn om sommige partijen uit te sluiten.” Dat is een belangrijke les die Margrethe Bongers van RVO meenam als deelneemster aan de eerste cursus Changing the Game.
De nieuwe cursus Changing the Game 2020 gaat op 17 september van start op Nyenrode Universiteit. Zet die datum alvast in de agenda. De cursusgids is al beschikbaar.
Wanneer is Changing the Game 2020 gepland?
Op donderdag 17 en vrijdag 18 september
Op donderdag 15 en vrijdag 16 oktober
Afsluitende dag op vrijdag 6 november
Bongers (1968) richt zich bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) binnen de Topsector Energie op maatschappelijk verantwoord innoveren. “Er wordt in deze sector heel technisch gedacht, maar techniek vormt maar een klein stukje van de verandering. Om de energietransitie voor elkaar te krijgen, zijn acceptatie en het meenemen van mensen minstens zo belangrijk. Je moet aansluiten op hun behoeften. Hoe beslist een huiseigenaar over een nieuwe verwarming?”
Tijdens de cursus Changing the Game doorlopen de deelnemers de verschillende ‘wetmatigheden’ die steeds weer te zien zijn bij duurzame ontwikkelingen. Bongers realiseerde zich eens te meer dat te veel duurzame plannen in de projectfase blijven steken. “Als ik om me heen kijk, zie ik dat er eindeloos veel projecten worden opgezet. En daar blijft het dan bij.”
Het gebeurt ook dat voor een duurzaamheidsprobleem te vroeg gezamenlijke afspraken worden gemaakt. “Je ziet het veel gebeuren in de duurzaamheidswereld. Dan is er een podium vol mensen. Foto’s van de groep. Blije gezichten. Koplopers en behoudende partijen bij elkaar. Ze hebben samen een handtekening gezet onder een verklaring. Maar de sector is er nog helemaal niet klaar voor om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Er is nog geen verdienmodel. De verklaring is niet na te leven.”
Hoe moet het dan?
“Kijk naar de eiwittransitie, van minder vlees naar meer groente. Daar was op zeker moment het punt bereikt van: we hebben nu allerlei leuke projecten, maar we maken geen meters. Iedereen is voor zichzelf bezig, maar er is weinig gezamenlijke actie. Willen we nu een slag verder komen, dan vraagt dat enerzijds samenwerking tussen koplopers en anderzijds dat koplopende supermarkten zich met plantaardige eiwitten gaan profileren naar de consument. De samenwerking is niet met 'iedereen'. Koplopende bedrijven zullen tegen sommige partijen moeten zeggen: beste mensen, we doen dit zonder jou.”
Om dan uiteindelijk tot het sluitstuk te komen: wet- en regelgeving die voor iedereen geldt. Dan zijn de regels van het spel veranderd. Toch?
“Overheidsbeleid kan daarop vooruitlopen; het gaat niet alleen om de afsluitende wet- en regelgeving. Voor een uitvoeringsorganisatie als RVO maakt het zoveel uit wat het beleid is, voor welke richting wordt gekozen. Daar mag je dan al veel energie en geld in stoppen. Zoals in het voorbeeld van de eiwittransitie, als overheid kun je hier je rol pakken door een visie te vormen, bedrijven uit te dagen op het onderwerp en zelf maatschappelijk verantwoord in te kopen. En zeker ook door in deze fase zowel het belang van concurrentie als van samenwerking te erkennen.”
Bongers is heel blij met de training Changing the Game. “De organisatoren André Nijhof en Lucas Simons staan daar als mensen die ook hun eigen persoonlijke reis met de deelnemers delen. Je voelt een heel authentieke drive. Daar zit voor mij heel veel kracht in. Het is niet hun bedoeling om duurzaamheid in een modelletje te vatten. Het model is een middel om ontwikkelingen te snappen en zo verder te komen. En ze vertellen er ook bij: het zal niet makkelijk zijn. Dat is ook wel zo eerlijk.”
Reserveer nu een plaats in deze exclusieve cursus Changing the Game 2020. Er zijn slechts 25 plaatsen beschikbaar!