Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
mobieltjes
mobieltjes
20 september 2013

UMICORE: Recyclekampioen wil alle mobieltjes

Waarom leasen T-Mobile en Vodafone hun smartphones niet, in plaats ze te verkopen? Dan komen de mobieltjes tenminste terug in de winkel en kan Umicore alle goud dat er in zit weer terugwinnen. Die  vraag stelt directeur Christian Hagelüken op de conferentie Closing the Loop 2013, op 2 oktober.

Umicore staat bekend als de kampioen Urban mining van Europa, het weer terugwinnen van grondstoffen die al een leven achter zich hebben. In het geval van dit Belgische bedrijf gaat het om essentiële metalen. Het bedrijfsonderdeel UPMR bij Antwerpen is zelfs wereldleider in het herwinnen van edele metalen uit complexe materialen: recyclables (zoals elektronisch afval als mobieltjes en katalysatoren) en bijproducten van de non-ferro-industrie.

Umicore produceert hieruit zuivere edelmetalen (zilver, goud, platina, palladium, rodium, iridium en ruthenium), bijzondere metalen (kobalt, indium, seleen, antinoom, bismut en telluur) en basismetalen (lood, koper, tin en nikkel).

De zeventien metalen die Umicore terugwint, worden toegepast in een breed scala van producten die essentieel zijn in de moderne technologie, zoals mobiele telefoons, laptops, flatscreens, fototoestellen, lithium-ion accu’s, keramisch glas, optische lenzen, glasvezel, zinkproducten (anticorrosie), pv-zonnecellen, farmaceutica, cosmetica, katalysatoren, autobanden. Umicore mag dan ook een kampioen binnen de circulaire economie worden genoemd.

P+ sprak voorafgaande zijn presentatie op Closing the Loop uitgebreid met directeur Christian Hagelüken, directeur EU Government Affairs. Het gesprek komt in de volgende P+ en gaat uiteraard ook over het thema van de conferentie: Made in Europe. Hoe een industrie op te bouwen die is gebaseerd op het terugwinnen van grondstoffen? Umicore heeft dit gebied al heel vroeg verkend.

Ter sprake kwam ook het probleem van de nog steeds gebrekkige inzameling van oude mobieltjes en smartphones. Goedwillende initiatieven zijn er volop, maar bedrijven als T-Mobile en Vodafone zijn de eersten om zelf toe te geven dan de meeste toestellen ergens in een lade thuis stof liggen te verzamelen. Zonde van al die kostbare en ook zeldzame metalen, die terug te winnen zijn. Uit onderzoek bleek: 1.000 kilo mobiele telefoons bevat meer goud dan 1.000 kilo gouderts!

Om ervoor te zorgen dat consumenten hun afgedankte elektronicaproducten inleveren, zijn volgens Hagelüken innovatieve verdienmodellen nodig of moet er kunstmatig waarde worden gecreëerd. “Op de middellange termijn geloof ik in productdienst-combinaties, zoals lease. Lease betekent dat ook de retailer, de netwerkprovider, de fabrikanten, belangen hebben bij en verdienen aan inzameling. Met lease los je het probleem van dat eerste inzamelniveau op. Maar wat er daarna komt in de keten, is niet transparant. Je mobiel kan ook dan nog steeds sub-standaard worden verwerkt in Afrika. Dus lease in combinatie met transparante materiaalstromen tot aan de eindbestemming is belangrijk. Elke volgende schakel in de keten moet bewijzen dat hij de materialen fatsoenlijk behandelt. En dat hele proces moet worden geverifieerd en gecertificeerd.”

Voor bezwaren van inzamelaars tegen hoge administratieve lasten is Hagelüken niet gevoelig. “Waar ik me wel eens over verbaas, is dat je aan de productiekant van goederen een hoge mate van transparantie hebt over de herkomst van materialen. Op elk moment is na te gaan waar ze zich bevinden en bij wie. In de afvalfase leven we technisch gesproken nog in het Stenen Tijdperk. Technisch is er geen belemmering, maar het gebeurt niet. De reden is de aanwezigheid van een zekere mate van illegaliteit bij sommige spelers in de afvalketen. Traditioneel leeft een deel in deze sector van intransparantie en informeel zakendoen. Als je iets verandert, zijn er verliezers. De afvalsector moet uit die verdachte hoek willen we materialen op hoog niveau hergebruiken.”

Aanmelden voor Closing the Loop 2013

Website Umicore UPMR

Tekst Han van de Wiel