Upset levert 40 miljoen kilo herwonnen chemievrije katoen
Een herwonnen katoenvezel die aanvoelt als echt katoenpluis, er uit ziet als organische katoen en een nog even lange en sterke vezels heeft als het originele natuurproduct. Dat is wat Pals Brust van Upset dit jaar de wereld gaat leveren, in industriële hoeveelheden. De oud-topman van C&A ontwikkelde een doorbraaktechnologie die zelfs elastaan uit spijkerbroeken verwijdert. “We gaan 40 miljoen kilo per jaar leveren. Als je de milieu-impact daarvan afzet tegen eenzelfde hoeveelheid virginkatoen dan besparen we 55 miljoen kilo CO2 per jaar. Plus een waterbesparing van 225 miljard liter op jaarbasis”, belooft Brust.
De unieke herwonnen katoenvezel staat paginagroot afgebeeld in een mini Special van P+. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.
Pals Brust werkt al jaren aan deze unieke technologie. Van herwonnen katoenvezels werd al een vuurrode stof gemaakt, waar couturier Ronald van der Kemp een jurk voor minister Sigrid Kaag van maakte. Ze presenteerde deze robe in India, tijdens een grote handelsmissie van Nederland.
Brust is inmiddels alweer veel verder: “Wij hebben nu twee sorteerlocaties, een in India en een in Kenia. Daar zamelen wij de onder andere katoenstromen in: industrieel snijafval van de modeproductie. We scheiden deze textielstromen op compositie, kleur, kwaliteit en op finish. De eerste lijn voor de verwerking van katoen is dit jaar in Waregem, België, opgezet. De productielijn daar produceren katoenvezels zonder enig kwaliteitsverlies. De vezels zijn nog even lang als voorheen, en dus even sterk. Je kunt er weer garens van maken.”
Waarom is deze bewerking van industrieel afval uit de fashion industrie zo belangrijk?
Brust: “De milieuwinst is enorm. We gaan 40 miljoen kilo per jaar leveren. Als je de milieu-impact daarvan afzet tegen eenzelfde hoeveelheid virgin katoen dan besparen we 55 miljoen kilo CO2 per jaar. Plus een waterbesparing van 225 miljard liter op jaarbasis. En je kunt 100 procent circulaire kleding maken, daar waar je van post-consumer mechanisch gerecyclede vezels hooguit 30 procent in een blend met andere materialen kunt verwerken. Die katoenvezels zijn door het dragen, het wassen en het shredderen bij het recyclen toch beschadigd geraakt.”
Over het tijdpad: “Eind van dit jaar willen we ook een techniek introduceren die in staat is om elastaan uit stoffen te verwijderen, dat erin is verwerkt om bijvoorbeeld denim elastisch te maken. Onze organische recycling is een breakthrough technology. Met onze Purfy techniek verwijderen we dan naast deze elastaan ook de chemicaliën die in stoffen zijn verwerkt om ze strijkvrij of glanzend te maken. We werken in India aan de logistiek om de waardeketen op deze manier circulair te maken.”
Brust is een van de koplopers in de circulaire fashion die kan bogen op een schat aan ervaring. “Ik heb 37,38 jaar met genoegen bij C&A gewerkt. Eerst als algemeen directeur Nederland, daarna directeur Benelux, het laatste jaar als Europees directeur store operations. Ik ben daar uiteindelijk na een reorganisatie weggegaan. Ik had toen net op missie met minister Ploumen de achterkant van de fast fashionindustrie in Bangladesh bekeken. Die reorganisatie was voor mij net het duwtje in de juiste richting om mijn droom te gaan verwezenlijken: ik wilde iets doen aan het enorme waterverbruik door katoen te verbouwen. De productie neemt nog steeds toe en we drogen toch al dorre landen als India en Pakistan gewoon uit. Tegelijkertijd is er 20 procent snijafval wanneer de textiel tot eindproducten wordt verwerkt.”
Waarom deze naam Upset?
“Upset omdat we moeten schrikken van wat het huidige fashionsysteem aan problemen veroorzaakt. Maar ook het upset van een herstart maken, van opstarten. En dan een zo groot mogelijke impact maken.”
Download mini-Special P+ over Upset
De website van Upset