Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Spanje zonnecentrale bij Sevilla
Spanje zonnecentrale bij Sevilla
17 april 2012

VS passeert China: Grootste investeerder schone energie

Niet China, maar de Verenigde Staten is weer de grootste investeerder in schone energie. Dat staat in het rapport ‘Who is winning the Clean Energy Race’. P+ biedt de PDF aan.

In dit rapport van Pew Charitable Trusts over 2011 is er voor Nederland zelfs geen aparte pagina ingeruimd. Ons land wordt niet afzonderlijk behandeld in dit rapport, maar gevoegd bij een restant van Europese landen. In zijn algemeenheid wordt van deze groep gezegd: “De investeringen daalden met 27 procent tot 11,1 miljard euro. Deze landen staken voor 7,4 miljard euro in windenergie (67 procent) en voor 2,6 miljard euro in zonne-energie. Samen zijn ze goed voor 51 GigaWatt (GW) aan vernieuwbare energie. De voortgaande crisis in Europa maakt het niet waarschijnlijk dat de investeringen in de komende jaren op dezelfde voet doorgaan.”

Het rapport stelt dat Nederland nog steeds groencertificaten als premium verstrekt, ook al heeft de regering hier bij aantreden meteen stevig het mes in gezet.

Het zijn de Amerikanen weer, die bovenaan de lijst met investeringen staan. Vorig jaar werd er voor 48 miljard dollar in schone energiebronnen geïnvesteerd. Het jaar daarvoor was dit 34 miljard. Toen stond China op de eerste plaats en de investeringen groeiden zelfs, maar niet voldoende: van 45 miljard dollar naar 45,5 miljard dollar. Duitsland staat op de derde plaats met 30,6 miljard aan investeringen, Italië op 4 met 28 miljard, Nederland zit in de Europese groep die 11,1 miljard investeerde, daarna kwam India met 10,2 miljard en Groot-Brittannië komt op de zevende plaats met 9,5 miljard aan investeringen.

De investeringen in windenergie zijn nog steeds hoger dan die in zonnepanelen. Er kwam in totaal 83,5 GigaWatt aan capaciteit bij, waarvan 43 GW aan wind en 30 GW aan zon. In totaal staat er nu wereldwijd voor 565 GW aan capaciteit opgesteld, 47 procent meer dan aan nucleaire reactoren.

De directeur van het onderzoek, Phyllis Cuttino van Pew’s Clean Energy, liet dan ook weten: “Dit zal een slag in het gezicht zijn van diegenen die nog steeds beweren dat vernieuwbare energie een nichemarkt is. Dit is een groeiende en een volwassen sector.”

Consumenten hebben tot nu toe alleen maar voordeel gehad bij de race om schone energie, volgens PEW. Prijzen dalen en de keuze aan producten wordt steeds uitgebreider.

De kans bestaat dat China dit jaar de VS weer voorbijstreeft, omdat de doelstelling voor het neerzetten van zonne-energie naar boven toe is bijgesteld, van 20GW naar 50GW in 2020.

Downloads

Meer info download je hier:

Pew Rapport 2011 (PDF) (4052 kb)