Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
vacuumtoilet singapore
vacuumtoilet singapore
02 juli 2012

Toilet spoelt met 1 glas water schoon

Niet meer dan 1 glas water. Dat moet voldoende zijn om een toilet schoon te spoelen na de grote boodschap. Wetenschappers in Singapore gebruikten het vacuümsysteem van vliegtuigen.

We komen tot het inzicht dat het vacuümzuigende vliegtuigtoilet wel eens de meest milieuvriendelijke manier is om de stoelgang weg te werken. In Sneek bestaat al een nieuwe wijk waar op deze manier zelfs biogas wordt gemaakt. Maar dat is een gesloten systeem en dat kan niet overal.

Daarom is het goed nieuws dat wetenschappers van de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore een experimenteel toilet hebben ontwikkeld dat bij het doorspoelen slechts één glas water nodig heeft, in plaats van de vier tot zes liter die toiletten doorgaans per spoelbeurt gebruiken. Dat kan op jaarbasis 160.000 liter water schelen. En dat is weer genoeg om een heel zwembad van 10 bij 8 meter te kunnen vullen, twee meter diep.

Net als de toiletten in een vliegtuig, wordt bij de “No-Mix Vacuum Toilet” de wc-pot vooral leeggezogen in plaats van doorgespoeld. Ook scheidt de nieuwe wc de vloeistof van de vaste stoffen. Hierdoor worden uitwerpselen beter afgebroken en kunnen ze zelfs worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Eigenlijk is het dus hetzelfde systeem als dat P+ eerder in Sneek beschreef, maar staat de bioreactor in de eigen garage, die er biogas van maakt, dat weer kan worden omgezet in warmte of energie.

Persbericht van de Nanyang Technological University (NTU)