Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Verlokken met vega
Verlokken met vega
10 september 2020

Vegetariërs eten het goedkoopste

Wie goedkoop wil eten, moet vegetariër worden. Ondanks de lage prijzen van de kiloknallers in de supermarkt, kun je door slim sojaproducten in te slaan toch aan ruim voldoende eiwitten komen. Je moet dan wel zelf van sojabrokken even vegaburgers maken. 

Dit blijkt uit onderzoek van P+ People Planet Profit dat deze week wordt gepubliceerd in de Special ‘Verlokken met Vega’. 

Onderzoeker Charlotte Linnebank van Questionmark bezocht drie grote supermarkten in Amsterdam-Noord en stelt: “Niemand eet zo goedkoop als vegetariërs die kiezen voor een menu met sojabonen, linzen of kievitsbonen die ze moeten laten weken”

Consumenten die uit zijn op gemak en bijvoorbeeld ‘vegaworstjes’ in de supermarkt kopen zijn wel duurder uit. De vegavarianten van ‘echt vlees’ zijn in de supermarkt dubbel zo duur. Ook dat bleek uit de steekproef in de supers. Het is reden voor Linnebank om een ander prijsbeleid voor te stellen, waarbij plantaardige producten net zo vaak in de aanbieding zijn als vlees. Ook vindt ze: “Vegaworst moet het goedkoopste zijn.” Dat is nu niet zo,

Als spontane check koos Linnebank het product worst en gooide in alle drie de supers zowel een pakje echt vlees als namaakvlees in haar winkelmandje. Dat was schrikken bij de Albert Heijn. Daar waar gewone worst 2,49 kost, staat de vegetarische variant voor 4,99 euro geprijsd. Het dubbele dus. Op deze manier is een vegetariër juist weer een stuk duurder uit. 

Bij de Jumbo herhaalde ze haar vergelijkend onderzoek. Ook daar kost de vega braadworst het dubbele, ook al is de prijs veel lager dan in de Albert Heijn. De vegetarische variant kost omgerekend 1,99 voor twee stuks, daar waar twee echte worsten 1 euro kosten.

In de Lidl in Amsterdam-Noord bleek de opstelling van het eiwitvak symbolisch te zijn. Het lange gekoelde vleesvak kent twee kopse kanten: aan de ene kant de actie-aanbiedingen vlees, met een enorme schaal met kippenpoten. Sterk afgeprijsd. Maar even zo groot aan de andere kant is het koelvak met een hele reeks nieuwe vegetarische producten in het assortiment. Deze week zijn ze niet in de aanbieding, een paar weken geleden nog wel. “Nog geen twee euro voor twee stuks vegaworstjes”, constateert Linnebank. Zijn de braadworsten van vlees goedkoper? Net als in de Jumbo zijn twee gewone worsten 1 euro. Lidl en Jumbo houden elkaars prijsbeleid blijkbaar scherp in de gaten.

Teleurstellend in deze steekproef van Questionmark voor P+ was dat geen van de drie supers zakjes met gedroogde sojabonen verkocht. Dat is de kampioen boon met de meest hoogwaardige eiwitten.  

Linnebank in P+: “Je moet voor soja echt naar een natuurwinkel of een toko toe.”

Voor Stichting DOEN doet Questionmarkt onderzoek naar de ‘Superlijst’. Daarin staat een aantal vragen centraal. Verlokken Nederlandse supermarken hun klanten net zo vaak met aanbiedingen van vlees als met groenten? Hoe is het assortiment samengesteld? Wat is de plek van plantaardige eiwitten in de winkelinrichting? Is er beleid om de eiwittransitie te bevorderen? Volgend jaar zal Linnebank de uitslag van dit onderzoek bekend maken, waarbij de supermarkten met naam worden genoemd.

Download deze P+ Special over de eiwittransitie.