Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Venlo groene gevel
Venlo groene gevel
08 april 2016

Stadhuis Venlo groen wereldwonder

In Venlo zet Nederland de achterstand op het gebied van groene gevels om in een voorsprong. Nergens anders ter wereld bestaat zo’n grote verticale tuin die lucht van de stad zuivert en zelfs van extra zuurstof voorziet.

Groene gevels ter grootte van enorme tuinen. Het gloednieuwe Cradle to Cradle Stadskantoor in Venlo moet dit jaatr nog in gebruik worden genomen, maar de planten aan de gevel lopen nu al uit. Het is lente.

Hoog boven de plantenkas staan ramenlappers het glaswerk schoon te spuiten. Het is een spectaculair gezicht, op de bovenste twee etages. Het lijkt alsof ze over lucht lopen. Over een paar maanden wordt op deze plek de lucht uit de stad aangezogen, die de ambtenaren in het gebouw gaan inademen en gezond moet houden.

Vanaf de Eindhovenseweg, even voorbij de brug over de Maas, is de ontluikende groene gevel nu al een blikvanger. Niet minder dan 2000 vierkante meter telt de groene gevel hier. Bovendien is er een extra functionaliteit aan deze tuin toegevoegd, die de oorspronkelijke ontwerpen van Patrick Blanc niet hadden, die P+ in Nederland in 2009 in een speciale uitgave introduceerde. De groene gevel is onderdeel van het luchtsysteem van het kantoor. Dat is nooit eerder gerealiseerd.

Hoe werkt dit ‘gezonde gebouw’? De lucht voor het kantoor wordt aangezogen via de kas waar door de beplanting als bomen extra vocht en zuurstof wordt toegevoegd. Via een buizensysteem wordt de lucht geleid naar de parkeergarage, waar de lucht ‘voorgeklimatiseerd’ wordt. Vervolgens wordt de lucht het gebouw in geblazen en vindt hij zijn weg (aangezogen door een zonneschoorsteen) naar de groene gevel. De lucht wordt door de groene gevel naar buiten geblazen, waardoor extra zuurstof aan de buitenlucht wordt toegevoegd.

Het gebouw verrijkt dus de lucht van de ernaast gelegen drukke verkeersader. En dat niet alleen. Naast dit effect zorgt de groene gevel voor een reductie van fijnstof in het centrum van Venlo, zodat dankzij de bouw van het nieuwe stadskantoor de luchtkwaliteit in de stad verbetert. De gevel is dus ook nog eens zuiverend.

Nu al zitten vogels in de lange rijen met groene bakken, waarin de jonge plantjes ontluiken. Venlo hoopt dat de groene gevel ook insecten zal aantrekken en zo een bijdrage gaat leveren aan de biodiversiteit in de stad. Ook het helofitenfilter (riet) op de binnenplaats zal daar naar verwachting aan bijdragen.

Meer over dit Stadskantoor in het komende nummer van P+. Het NWO en het Groene Brein onderzoeken de duurzame inkooppraktijk die tot dit unieke gebouw leidde, als onderdeel van een landelijk onderzoeksprogramma naar Duurzame Businessmodellen.

Projectleider Michel Weijers van de gemeente Venlo gaat in dit document dieper in op het ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger, nog voor de bouw was begonnen.

.

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier