Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bloomberg tegen superbekers
Bloomberg tegen superbekers
03 juni 2012

Gaat verbieden van Supercoke te ver?

 

De burgemeester van New York wil de supergrote limonadebekers in zijn stad verbieden. Dit gaat de New York Times te ver. Waarschuwen tegen overgewicht is voldoende.

Je vindt ze bij ons in de McDonald’s of in andere hamburgerketens. Vraag bij een menu om de variant Large en je krijgt een superbeker met limonade waar niet minder dan 15 tot 18 theelepels suiker in zit. De stad New York waarschuwde haar inwoners hiervoor. Er hingen overal posters in de stad waarop werd voorgerekend hoe ver je moet lopen om al die calorieën weer kwijt te raken. Voor de dikke stedelingen stond dat gelijk aan een marteling, om vanaf een plein (Union Square)  in Manhattan tot helemaal naar Brooklyn te wandelen, de rivier over.

Maar toch moet zo’n poster voldoende zijn, vindt de hoofdredactie van de New York Times. Burgemeester Michael Bloomberg gaat een verbod te ver, ‘a ban to far’. Daarmee wordt gerefereerd aan de eerdere maatregelen tegen het roken, zodat je je in heel New York op dit moment een paria voelt, wanneer je er een opsteekt. Minstens zo belangrijk is de strijd tegen ‘transfat’, industrieel geharde vetten, die ook in New York begon met verboden.

Waarom is de New York Times tegen het verbieden van alleen de allergrootste drinkbekers? Amerikanen zijn veel en veel te vet, als gevolg van een te calorierijk dieet. De maatregel die Bloomberg voorstelt is genuanceerd. Hij wil alleen de superbekers met ‘soda’ verbannen uit restaurants, bioscopen en ook uit de stalletjes van straatverkopers. Hij zou daarmee ook grote ‘stadiums’ treffen en sportbeoefenaren die gewend zijn geraakt aan het achterover klokken van grote hoeveelheden mierzoete energy-drinks, groter dan 0,45 liter. Van alle kleinere bekers wil hij afblijven, evenals van dieet-limonade, fruitdrank en milkshakes van echte melk. Ook zou zijn verbod niet de literflessen in de supermarkt treffen.

De frisdrankindustrie reageerde desalniettemin furieus en plakte de stad vol met posters met een tegenactie. Amerikanen in het algemeen hebben een grote weerstand tegen de overheid als ‘nanny’, als kinderverzorgster die vertelt wat je wel en niet mag doen. Maar toch: ook in New York leidt meer dan de helft van de bevolking aan overgewicht, de internationale ziekte van deze eeuw, vooral in Westerse landen. De hoogste ambtenaar van de stad, verantwoordelijk voor gezondheid, stelde zelfs dat gezoete dranken hier voor meer dan de helft voor verantwoordelijk zijn, de afgelopen dertig jaar.

Bloomberg trekt zich vooralsnog van alle kritiek op zijn plan niet veel aan. Heel sarcastisch liet hij weten: “Als je dan toch zo nodig zoveel limonade in de bioscoop wil drinken, is het mee naar binnen nemen van twee kleine bekers in plaats van een hele grote nu ook weer niet heel veel extra moeite.”

Maar nu net op dit grapje wordt hij door de New York Times veroordeeld. Hij zou er beter aan doen door te gaan met voorlichting die mensen aanzet tot gezonde keuzes, vindt de krant. Er zijn nu al lichte effecten van campagnes meetbaar onder leerlingen op lagere scholen en middelbare scholieren, die aangezet om salad-bars te bezoeken, in plaats van chocolat-bars als lunch te kiezen. Ook vind de krant het goed dat er steeds meer publieke tappunten zijn, om een beker bij te vullen met kraanwater. Volgens de krant moet het promoten van een gezonde levensstijl voldoende zijn.

New York Times bekritiseert plan van Bloomberg
Nieuwsartikel over voorstel van Bloomberg