Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Illustratie Vos Broekema en Melanie Drent
Illustratie Vos Broekema en Melanie Drent
04 mei 2012

Verre landen zoeken imkers

PUM biedt specialisten in de bijenteelt mooie klussen aan in verre landen, zoals in Vietnam. Daar moet de honing biologisch zijn, om te kunnen exporteren.

Dat het niet goed gaat met de bijen is volop in het nieuws. Wat de massale achteruitgang van de bijenvolken veroorzaakt is nog niet echt duidelijk, maar dat nieuwe landbouwgiffen en klimaatverandering een rol spelen is wel zeker. Om ziektes en plagen als de varroamijt te bestrijden, grijpen imkers naar chemische middelen en antibiotica. Dat leidt tot vervuiling van de honing. En tot pogingen dat te maskeren. Bekende boosdoeners en grootproducenten van vervuilde honing zijn de Volksrepubliek China en India. Voor honing uit China is regelmatig een importverbod van kracht voor de Europese Unie en de VS. Sluikroutes lopen traditioneel via India en Vietnam, waar de honing van dubieuze herkomst in andere vaten wordt gedaan of van andere documenten voorzien. “Honey laundering”, aldus de PUM-expert Geert van Eizenga, met een verwijzing naar de meer bekende money laundering.

Van Eizenga (69) is weliswaar met pensioen, maar nog volop actief. PUM-missies brachten hem sinds 2003 naar diverse ontwikkelingslanden. Het meest recent naar een Vietnamese imkerij, met een productie van twintig containers (440 ton) honing per jaar. De Vietnamezen wilden vooral advies bij de productie van organic honey. Als we Van Eizenga spreken, staat hij op het punt opnieuw naar Vietnam af te reizen. Hij wil er ondermeer testen of een hier ontwikkeld natuurlijk middel tegen de varroamijt ook effectief is tegen andere, Aziatische mijten.

De reden voor het importeren van Europese honingbijvolken is dat alleen hún honing bij ons is toegestaan. Honing van Aziatische bijen is volgens de internationale standaard geen honing! Dat heeft met marktprotectie te maken (“In Europa zijn het vooral de Franse imkers die zich roeren”), maar ook met efficiëntie en hygiënische eisen. “Wij hebben een lange traditie van teelt; die fase slaan ze in Azië over. Ze zijn nooit met hun eigen bijen gaan sleutelen. Veredeling staat daar nog in de kinderschoenen.”
Door de strenge toelatingseisen liggen massale knoeipartijen voor de hand. Waarop in Europa en de VS dan weer wordt gereageerd met importverboden. Ook voor Vietnamese honing geldt een Europees importverbod. Omdat er ook nog eens een Amerikaans verbod dreigt vanwege het gebruik van een verboden bestrijdingsmiddel in de landbouw was de Vietnamese producent ten einde raad.

Voor de Senior Experts van PUM zijn dit bijzondere klussen. En er is niet alleen werk voor Van Eizenga. De sector Beekeeping van PUM is naarstig op zoek naar nieuwe experts. Heeft u ervaring als imker of bent u specialist in de bijenteelt?

Al meer dan 30 jaar adviseren de vrijwilligers van PUM Netherlands senior experts bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten. Van logistiek tot lastechniek, van horeca tot houtbewerking. Heeft u 30 jaar ervaring als ondernemer, manager of vakspecialist? En wilt u uw kennis en ervaring inzetten voor een betere wereld?

Aanmelding als senior expert op website (klik op de button 'word PUM-expert')

Volledig artikel over biologische bijen uit Vietnam in linkerkolom

Downloads

Meer info download je hier:

P+ over Biobijen uit Vietnam (219 kb)