Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bob Hutten
Bob Hutten
01 november 2015

Toptomatensoep uit Verspillingsfabriek

De lekkerste tomatensoep uit de hele supermarkt. Gemaakt van reststromen tomaten. Dat is de ambitie van cateraar Bob Hutten die in december een Verspillingsfabriek in Veghel start.

Restanten tomaten zijn er het hele jaar door wel. Maar voor het overige? Hutten van cateringbedrijf Hutten in Veghel ging op rondreis om te inventariseren waar een grootschalige fabriek verder op kan rekenen. Hutten maakte naam in de branche en werd vorig tot meest invloedrijke cateraar in Nederland uitgeroepen. Ook behoort zijn bedrijf tot de ‘beste werkgevers’ van Nederland.

Uit een interview van P+ met voedingsverspillingsdeskundige Toine Hermans uit Wageningen, aangesloten bij het Groene Brein, blijkt dat het grote lek in de industrie vooral bij groentesnijderijen zit. Ook Hutten constateerde dat er bedrijven zijn met een reststroom van 1,8 miljoen kiloton. “Dat zijn afschuwelijk grote getallen”, zei hij tegen RTL 7.

De reststromen moeten substantieel zijn, wil er een fabriek op kunnen draaien. In die zin wil Hutten veel grootschaliger gaan opereren dan Kromkommer of het Amsterdamse restaurant Instock, waar medewerkers ’s ochtends langs de Albert Heijn gaan om partijen die over de uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn op te halen. Met de ‘oogst’ van de dag wordt ’s avonds creatief gekookt.

Hutten gaat bij veel grotere aanbieders langs. Tegen RTL7 zei hij: "Ik heb bijvoorbeeld gesproken met een partij die net 12 duizend kilo spruiten heeft weggegooid. We weten nu al dat die stroom er volgend jaar rond dezelfde tijd weer is, dus we kunnen er nu al over nadenken wat we daarmee kunnen doen."

Hij begon op proef met tomaten in samenwerking met supermarkt Plus en de Wageningen Universiteit. Geen tomaten met schimmel, wel met deukjes. Of tomaten die te klein voor hun soort zijn. De geproduceerde tomatensoep en tomatensaus was in de super terug te vinden onder de naam OverLekker. NOS Radio 1 maakte er onderwerp van.

Inmiddels is het plan van Hutte groter: in een oud distributiecentrum van DHL in Veghel wordt nu hard gewerkt om de Verspillingsfabriek gereed te maken, waar volgend jaar werk geboden gaat worden aan zo’n 50 tot 60 mensen. “Liefst mensen met afstand tot de arbeidsmarkt”, is de wens van Hutten. Bij zijn bedrijf werken nu 1500 mensen.

De fabriek gaat in eerste instantie aan de slag met restpartijen vlees, groenten, fruit en aardappelen. Hutten wil daar een productlijn van 25 verschillende producten van maken, van soepen en sauzen tot stoofvlees en ragouts. De ondernemer wil zich onderscheiden op smaak. "We stoppen extra veel tomaten en wortels in onze soepen, die moeten gewoon heel goed zijn. Onze ambitie is dat de producten zo goed zijn, dat ze terug de supermarkten in kunnen."

Website Hutten 
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier