Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
rutte-vettaks
rutte-vettaks
07 maart 2012

Begrotingstip voor Rutte: Vettaks invoeren

Hier een goede tip voor Rutte om heel snel aan wat extra geld te komen. De speciale voedselrapporteur van de Verenigde Naties stelt voor om een vettaks in te voeren. Alle chips en limonade vet duurder maken!

Rutte zou er een nog steeds groeiend probleem mee aanpakken: dat van obesitas. Wereldwijd lijden al 1,3 miljard mensen aan overgewicht en sterven jaarlijks 2,8 miljoen mensen aan de gevolgen ervan. Zelfs in de ontwikkelingslanden begint het probleem te groeien, want slecht eten is goedkoop en wordt door het westen gesubsidieerd. “Nationale overheden moeten van de strijd tegen ongezonde voeding dan ook dringend een prioriteit maken”, pleit VN-rapporteur Olivier De Schutter in zijn rapport, dat hij eind 2011 inleverde.

Nu zou De Schutter zeker niet de extra belastinginkomsten op te vet, te zoet en te zout  eten (HFFS Foods) aan de algemene middelen van nationale staten willen toevoegen. Hij zou er de prijzen van fruit en groenten mee willen verlagen. Het probleem is dat juist de mensen met het laagste inkomen de slechtste voeding kopen, want dat is het goedkoopste. Deze perverse werkelijkheid is een gevolg van de wijze waarop de Westerse wereld de voedselproductie subsidieert, stelt De Schutter in zijn rapportage vast.

Rutte zou overigens niet de eerste regeringsleider zijn, die extra belastingmaatregelen op slecht voedsel zou zetten –als hij het zou doen. Eerder voerden Denemarken, Finland, Frankrijk en Hongarije vettaks in, ook op limonade. De maatregelen bleken succesvol, want ineens was het slechtste eten niet meer het goedkoopste. “Prijssetting is een belangrijke factor in het veranderen van consumptiepatronen”, stelt De Schutter. “De prijselasticiteit is vooral hoog bij snacks en drankjes die buitenshuis worden genuttigd. Research heeft aangetoond dat een extra belasting van 10 procent op soft drinks, die een duidelijke negatieve invloed heeft op de gezondheid, kan leiden tot een daling van 8 tot 10 procent in de aankopen.”

Om het negatieve inkomenseffect voor de laagste inkomens te compenseren, zou de VN graag gezond eten goedkoper maken. De Schutter: “De armen worden gestraft voor het arm zijn, omdat zowel te zoet en te vet eten als soft drinks goedkoop zijn. En gezonde diëten duur.”

P+ biedt het rapport van De Schutter aan de General Assembly van de VN aan als PDF. Zie kolom links.

Downloads

Meer info download je hier:

VN stelt vettaks voor (878 kb)