Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Marc Kikkers Vlinderhof
Marc Kikkers Vlinderhof
14 maart 2021

Tuinseizoen Vlinderhof alweer begonnen

Tuinen van Piet Oudolf duren bijna 12 maanden. Dat blijkt wel in ‘zijn’ Vlinderhof in Utrecht, waar vrijwilligers alweer in februari begonnen. De bloeiende mini-irissen en wilde narcissen beloonden hun werk. Straks wemelt het hier ook weer van de insecten, stelt initiatiefnemer Marc Kikkert. 

Het was tot 2014 een doodse plek in het Máximapark bij Utrecht. Op deze 5000 vierkante meter had een tuinderij gestaan, maar de eens zo vruchtbare rivierklei van de Leidsche Rijn was kapot gemaakt en ingeklonken. 

Nu bloeien er zoveel bloemen dat drie bijenvolken er een dagtaak aan hebben. Het aantal soorten vliegen en wespen is overweldigend. En er zijn ook vlinders, gelukkig, want de tuin heet Vlinderhof. De naam was al gekozen voordat de wereldberoemde Nederlandse tuinkunstenaar Piet Oudolf een plantplan maakte. Door zijn keuze van vele wilde bloemen- en grassoorten trekken zijn werken een enorme biodiversiteit.

Er zijn wel minder vlinders dan de vrijwilligers die de tuin onderhouden zouden willen. Ze wijten het aan de klimaatverandering. Er zijn nu eenmaal minder vlinders in Nederland dan vroeger. 

Maar de wormen in de aarde zijn wel teruggekeerd. Dat is altijd een teken van herstel. En met de wormen ook de mollen. Biodiversiteit komt met gewenste en ongewenste gasten. De fazanten in het park aten maar liefst 6000 tulpenbollen op.

Initiatiefnemer Marc Kikkert start het onderhoud al eind februari. De miniatuur irissen komen dan al in bloei, net als een wilde soort bleekgele narcissen. Alle onkruid is gewied en planten zijn teruggesnoeid. Of, als ze aan de wandel zijn gegaan, weer op de oorspronkelijke plek teruggeplaatst. Vrijwilligers krijgen een kaart van ‘hun’ vak mee, dat het oorspronkelijke plantplan van Piet Oudolf toont.

Er gaat zo’n 3000 tot 4000 uur aan onderhoud per jaar in deze openbare tuin zitten. Per vierkante meter is dat een uur onderhoud, zo houden de 50 vrijwilligers als vuistregel aan. De Vlinderhof trekt dus niet alleen vlinders aan, maar ook mensen aan, die een eigen community van enthousiaste werkers hebben gevormd. 

Volgende week een P+ Special met een diepgaand gesprek met Piet Oudolf en Wineke Haagsma van PwC over biodiversiteit.

Website met het interactieve beplantingsplan van Oudolf voor de Vlinderhof