Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Cover Eosta Volkert Engelsman
Cover Eosta Volkert Engelsman
29 mei 2018

Eosta meest duurzame onderneming Nederland

Eosta heeft de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap gewonnen. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer en Klaas Knot van  De Nederlandsche Bank Klaas Knot reikten de prijs uit. P+ portretteerde directeur Volkert Engelsman dit voorjaar in een P+ Special.

Daarnaast won AFAS Software de Koning Willem I prijs in de categorie Grootbedrijf.  Bouwgroep Dijkstra Draisma B.V. kreeg de prijs uitgereikt in de categorie MKB. Koningin Máxima is erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

Eosta B.V. is Europa’s leidende importeur en distributeur van biologische en eerlijke versproducten van over de hele wereld en initiator van verschillende duurzaamheidsinitiatieven. Zo vertelt een ‘trace & tell’-systeem precies waar het product vandaan komt en wie de duurzame teler is. Met een specialisatie in overzees fruit en Nederlandse kasgroente, fungeert het Waddinxveense bedrijf als innovatieve ketenregisseur voor meer dan duizend telers op zes continenten. Eosta behoort tot de koplopersgroep van MVO Nederland.

Volkert Engelsman, CEO Eosta B.V.: “Het winnen van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is een enorme opsteker, maar bovenal een groot compliment voor mijn medewerkers. We zijn er aan toe dat zowel klimaatstress als biodiversiteitstress en sociale stress wordt getest, om dán pas te kijken wat er van de winst overblijft. Zo betreden we een gelijker speelveld, gebaseerd op een nieuwe winstdefinitie die maatschappelijke kosten netjes doorberekent in de kostprijs in plaats van afwentelt op toekomstige generaties.”

Als winnaar van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap is Eosta B.V., net als de overige finalisten, uitgenodigd om als Nederlandse afgevaardigde mee te dingen naar de prestigieuze European Business Awards for the Environment. De tiende editie van deze internationale duurzaam ondernemerschapsprijs vindt plaats in oktober en wordt jaarlijks uitgereikt door de Europese Unie.

Download P+ Special Eosta met interview Volkert Engelsman.