Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
worstje
worstje
26 oktober 2015

WHO stelt dat vlees kanker veroorzaakt

Het eten van bewerkt vlees als worst kan kanker veroorzaken, waarschuwt de WereldGezondheidsOrganisatie WHO in het tijdschrift The Lancet Oncology. Het eten van rood vlees waarschijnlijk ook.

De PDF van het artikeluit The Lancet  is ook bij P+ gratis te downloaden.

Het eten van een extra 50 gram verwerkt vlees per dag verhoogt het risico op darmkanker met 18 procent, stelt de WHO. Terwijl het risico over het algemeen klein is, "neemt dit toe met de hoeveelheid vlees die wordt geconsumeerd," zo stelt Dr. Kurt Straif, hoofd van het WHO-programma dat kankerverwekkende stoffen evalueert.

Daarmee is vlees toegevoegd aan de lijst van 1000 verdachte stoffen, die sinds 1970 zijn onderzocht en beoordeeld. Vleeswaren die bewerkt zijn, zoals worstjes en spek, zijn nu als kankerverwekkend neergezet. Rood vlees, inclusief dat van runderen, varkens en schapen is dat mogelijkerwijze ook.

De uitspraak van vandaag is gebaseerd op een verhoogd risico op darmkanker dat is waargenomen in epidemiologische studies. Deze vorm van kanker is de tweede belangrijke doodsoorzaak door kanker in de VS, met meer dan 50 duizend doden in 2012, volgens de Centers for Disease Control.

De vleesindustrie haalde meteen fel  uit tegen deze ‘aanwijzing’. De North American Meat Institute noemde het min of meer een ‘een vorm van doemdenken’. Een andere organisatie van veehouders  merkte op dat de WHO-wetenschappers het niet unaniem eens waren met elkaar over de aanwijzing, die vervolgens door een meerderheid van stemmen werd vastgesteld.

Voedingsdeskundigen stellen al veel langer een beperkte consumptie van vlees en dierlijke producten voor, vanwege bezorgdheid over vet en cholesterol. De WHO heeft dit besluit echter niet bedoeld als dieet-voorschrift, ter stimulering van flextariers. De beslissing kan nationale overheden er echter we; toe aanzetten om de vleesinname door de burgers te beperken, op een moment dat de wereldwijde consumptie van rundvlees juist stijgt. De Nederlandse overheid werkt ook met zo’n lijst.

Door deze aanwijzing valt vlees nu in dezelfde categorie als tabak. Dat betekent niet dat het eten van bacon en hotdogs net zo gevaarlijk is als roken. Het betekent wel, dat naar het oordeel van de door de WHO verzamelde deskundigen, er voldoende bewijs is geleverd om vlees te koppelen aan hogere kans om kanker te krijgen.

Vlees is dus niet alleen slecht voor het milieu, omdat het  een fikse bijdrage levert aan de opwarming van de aarde, maar het is ook slecht voor de mens.

De aankondiging werd gepubliceerd vandaag gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet Oncology.

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Lancet vlees kankerverwekkend (95 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier