Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wild parks Adventure Zoo, foto Mischa Keijser
Wild parks Adventure Zoo, foto Mischa Keijser
04 maart 2016

Uniek: attractiepark in waterwingebied

Deze maand opent in Emmen Wildparks Adventure Zoo, een grootschalig attractiepark met een gesloten waterkringloop. Daardoor is het park veilig in het waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe WMD.

Het Dierenpark Emmen moest verhuizen en er was eigenlijk maar één geschikte nieuwe locatie binnen de gemeentegrenzen: bij het beschermde waterwingebied van Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD).

“Het moet kunnen, hebben we gezegd”, aldus WMD-directeur Karst Hoogsteen, in de nieuwe P+. “Maar dan gaan we het maximaal milieuvriendelijk aanpakken.”

En zo verrees Wildparks Adventure Zoo, een grootschalig attractiepark met een gesloten waterkringloop en een eigen warmtenet.  Hoogsteen zegt nu, pal voor de opening op 25 maart: “De combinatie van drinkwaterwinning en dit type attractie is uniek. In Europa, en ik denk ook wereldwijd.” Al het afvalwater wordt hergebruikt. Het wordt biologisch gezuiverd en gaat dan als bedrijfswater terug het park in.

Terwijl de olifanten aarzelend voor de eerste keer hun nieuwe verblijf betreden, kijkt Hoogsteen tevreden om zich heen. De subtropische hal in aanbouw (“Twee keer de Amsterdam ArenA!”) vervult de Drent met trots. “Wat we hier doen, de combinatie van drinkwaterwinning en dit type attractie, is uniek. In Europa, en ik denk ook wereldwijd.”

Eind maart opent het nieuwe attractiepark de deuren voor het publiek. Een paar dagen later gaat de WMD-directeur met pensioen. Zesendertig jaar werkte Hoogsteen (1950) bij het Drentse drinkwaterbedrijf, waarvan de laatste twintig jaar als directeur. Gedurende een groot deel van die periode speelde de kwestie van de dierentuin.

Lange tijd dreigde de gemeente het waterwingebied op te eisen. Woningbouw was een optie. Dat had het einde van de drinkwaterwinning in Emmen betekend. En voor WMD een noodzakelijke overschakeling van grondwater naar het gebruik van IJsselmeerwater. Dat gevaar werd afgewenteld, vooral door de inschikkelijkheid van het drinkwaterbedrijf: Hoogsteen: “Vijftien jaar geleden zou de Floriade mogelijk naar Emmen komen. Ik zag mijn kans schoon en heb aangeboden dat bij ons op het terrein te huisvesten.”

De Floriade kwam er uiteindelijk niet, maar de dierentuin wel. Dat die weg moest uit het centrum van Emmen was al langer bekend, maar een geschikte locatie was moeilijk te vinden. In 2010 leek een vertrek uit de gemeente nabij. Hoogsteen: “Dat wilde de politiek niet. De dierentuin is belangrijk voor Emmen. Er dreigde toen een situatie van: Wij eruit of zij eruit. Dat hebben we gelukkig weten te voorkomen.”

Natuurlijk is het uitzonderlijk in een grondwaterbeschermingsgebied zo’n grootschalige attractie toe te staan, erkent de WMD-directeur. Maar waterwinning in een dichtbevolkt land als Nederland vindt nu eenmaal nooit in isolement plaats. Hoogsteen: “Wij hebben al jaren geleden het principe van functiestapeling geformuleerd. Meervoudig gebruik van de waterwingebieden. Hier is het een dierentuin, elders hebben we combinaties met natuur, een golfterrein, landbouw. Zolang wij de kwaliteit van het drinkwater kunnen garanderen, willen we overal over meedenken.”

Met dit soort combinaties toont WMD maatschappelijke betrokkenheid, betoogt Hoogsteen. “En we creëren aandeelhouderswaarde.” De gemeente Emmen is immers een van de grotere aandeelhouders van het waterbedrijf. “Dat wij helpen dit probleem op te lossen is ook voor hen van grote waarde. Wij zijn een stukje tafelzilver van de Drentse gemeenschap.”

Lees het volledige artikel over WMD en het Wildparks Adventure Zoo, gratis als PDF.

Website van Wildparks Adventure Zoo in Emmen

Website van WMD

Tekst Hans van de Veen

Downloads

Meer info download je hier:

Artikel P+ over WMD en Wildparks Zoo (PDF) (1087 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier