Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Vaillant Geotherm hybride warmtepomp
Vaillant Geotherm hybride warmtepomp
21 januari 2022

Waarom een hybride warmtepomp nu een koopje is

De gasprijs is hoog, maar de subsidie is nog hoger. Voor zo’n 3.000 tot 3.500 euro hangt er al een elektrische warmtepomp naast de cv-ketel. Inclusief installatiekosten. Gaat 15 jaar mee.

Door de interessante subsidiebedragen komt de uitgave voor een hybride warmte pomp maar op 1.100 tot 1.200 euro uit in de voorbeelden die wij onderzochten, exclusief aansluitingskosten en kosten van aansluitingsmaterialen. Die kosten varieren nogal per woning en per installateur. Reken op 2.000 euro. De  besparing aan jaarlijkse kosten van gas kunnen geschat worden op 200 tot 600 euro. Een aanbieder als Holland Warmte Korting komt uit op een all in prijs van 3.150 euro incl. btw voor een Remeha Elga Ace 6,0 kW, wat een pomp met forse capaciteit is. Daar is de subsidie dus al van af getrokken. Daarmee is het financiële gat mogelijk al in vijf jaar gedicht.

Meerdere producenten van deze apparaten signaleren een run op hun hybride warmtepompen. Producent Remeha ziet dit jaar de verkoop ‘vijf tot zeven keer’ zo hard stijgen. Ook verwarmingsproducent Intergas ziet ‘een enorme stijging’. 

Als oorzaak wordt de hoge gasprijs gezien. De hybride warmtepomp wordt namelijk niet op de gaskraan, maar op het stopcontact aangesloten. Wie al zonnepanelen op het dak heeft liggen, is daarmee spekkoper.

 

Past gewoon naast de cv-ketel

Het grote voordeel van de hybride warmtepomp is ook: het apparaat past gewoon op zolder. De meeste Nederlandse huizen zijn niet berekend op de enorme omvang van een volledig elektrische warmtepomp, die zowat een ketelhuis vergt. De hybride versie kan makkelijk naast de ‘vertrouwde’ cv-ketel op gas worden opgehangen. Een huis wordt daardoor voor zo'n 60 procent met goedkopere stroom verwarmd, in plaats van met steeds duurder wordend gas. De cv-ketel zorgt vooral nog voor het warme water en springt alleen bij wanneer het zo koud is dat de elektrische warmtepomp het niet alleen aankan.

Wat ook meespeelt: het subsidiebedrag voor hybride warmtepompen is door de regering per 2022 verhoogd van 20 naar 30 procent van de gemiddelde totale investeringskosten. De subsidie voor hybride warmtepompen verloopt via de RVO, die op de website lange lijsten heeft staan met alle subsidiabele hybride systemen. De voorwaarden voor het krijgen van subsidie zijn simpel. De warmtepomp moet geïnstalleerd zijn voordat de eigenaar een aanvraag indient. Tot maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp kan subsidie worden aangevraagd. Als de aanvraag is gecombineerd met een isolatiemaatregel kan de subsidie zelfs aangevraagd worden tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel.

Het is wel verstandig vooraf even goed het internet af te zoeken, voor een installateur opdracht te geven een hybride warmtepomp op te hangen. Of het zelf te doen.


Vergelijking tussen Atag, Remeha en Vaillant

Producent Atag bijvoorbeeld stelt dat de kosten van aanschaf en installatie bij 6.500 euro beginnen en kunnen oplopen tot meer dan 10.000 euro. De besparing op gaskosten is dan zo’n 200 tot 600 euro per jaar. ‘Trek nog tussen 2.700-3.650 subsidie (situatie 2022) van de aanschafprijs af en je weet wat een hybride warmtepomp kost’, aldus Atag. 

Maar Atag blijkt wel aan de dure kant te zitten. Het kan veel voordeliger. Alleen de berekening van bespaarde gaskosten van Atag is interessant.

Installateur Feenstra komt al met een goedkoper aanbod: ‘Een warmtepomp heeft net als een cv-ketel een levensduur van rond de 15 jaar en de prijs varieert tussen de 2.500 - 5.000 euro. Hierbij geldt doorgaans dat een warmtepomp met meer vermogen (en daardoor geschikt voor een grotere woning) duurder is dan een warmtepomp met een lager vermogen’. 


Koelt in de zomer

Eneco doet ook hard mee om nog meer deelnemers te winnen voor de run op de hybride pomp. Het energiebedrijf brengt bij een van de aangeboden types nog een extra argument in: de Remeha Elga Ace koelt in de zomer - wel handig om dan vloerverwarming te hebben. Maar de hete zomermaanden zijn wel gunstig omdat zonnepanelen in die tijd een maximale opbrengst hebben. ‘Binnen een dag geïnstalleerd’, belooft Eneco. En dat is snel.

Maar niet iedereen is klant bij Eneco. Hetzelfde apparaat is zelfs via Bol.com te bestellen, voor 3565,06 euro. Over installatiekosten zwijgt Bol.com. Dus dit is er een voor hele handige Harrie’s, die ook zelf kunnen berekenen of de capaciteit van deze hybride pomp groot genoeg is voor hun huis. Een duurder type Remeha Elga Ace met grotere capaciteit kost 4.350 euro. 

Op de apparatenlijst van de NOVI staat dat deze Remeha  pomp van 4 kW dit jaar 2.400 euro aan subsidie oplevert, de zwaardere versie zelfs 2.600 euro. Bij de kleine versie is het financiële gat voor zelfbouwers dus maar 1.100 euro.

Onze eigen installateur zweert bij Vaillant, die met de geoTherm 3kW plus ook een hybride warmtepomp op de markt heeft gebracht. Best getest door de Consumentenbond. En met een prijskaartje van 3.188,77, exclusief installatie. De subsidie is echter ook niet mis: 2.025 euro. Ook hier is het gat dus maar een kleine 1.200 euro. 

Het vakblad Warmtepompen publiceerde in 2021 een lijst met meest populaire hybride warmtepompen. Daar prijkt het merk Daikin op de eerste plaats, gevolgd door Nibe en de eerder genoemde Remeha-Elga. Nefit Bosch en Intergas maken de top 5 compleet.


Geen wonder dat het een hit is

Geen wonder dus dat er de hybride warmtepomp -eindelijk- een hit is. Door de hogere subsidie kan iemand al voor 1.100 euro  een hybride warmtepomp aanschaffen - exclusief aansluitingskosten en de kosten van aansluitmaterialen.  Met installatiekosten komt het prijskaartje iets boven de de 3000 euro uit. Maar dan begint de besparing op de gaskosten pas, die minimaal 200 euro per jaar kan zijn en kan oplopen tot 600 euro. Als het meezit dus in 5 jaar terugverdiend. Koopje dus! En bovendien een lovenswaardige bijdrage aan het voorkomen van onnodige CO2-uitstoot en het opwarmen van de aarde.