Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
WakaWaka Impact
WakaWaka Impact
05 september 2013

WakaWaka visualiseert impact

De makers van de WakaWaka hebben de impact van deze ledlamp-met-zonnepaneel fraai gevisualiseerd op een nieuwe website. Op een Google-map staan de aantallen geleverde exemplaren en wat ze voor de bevolking betekenen.

Meest uitgewerkt is Haïti, het land dat de aardbeving van 2010 nog steeds niet heeft verwerkt. Daar zijn inmiddels 9.950 ‘WakaWaka’s’ afgeleverd, op een bevolking van 10 miljoen mensen. Niet minder dan 6 miljoen hiervan leven ‘off-grid’: ze hebben geen toegang tot elektriciteit. Zou de complete bevolking door middel van zonnepanelen in eigen energie voorzien, dan zou dit een jaarlijkse besparing van 44,90 dollar per huishouden opleveren. Opgeteld: 78 miljoen dollar voor het hele eiland. Vooral de besparing op kerosine (voor lampen) zou flink zijn: 151 miljoen liter per jaar. En ook nog eens 82 miljoen kaarsen?

Zo ver is het nog lang niet. Daarom zoemen de makers van de WakaWaka gedetailleerd in op de wijken en dorpen waar ze nu al de bevolking aan licht en energie helpen.  De meeste leveranties gingen naar de omgeving van de hoofdstad Port-au-Prince. Langs de kust, in Cite Soleil,  brengen de lampen licht in 247 tentenkampen, die er een stuk veiliger op worden zonder de brandgevaarlijke kerosinelampen. Iets dieper in de stad, in Route Frere, werden er 80 lampen verspreid. De impact volgens de makers: “Schoolkinderen kregen een WakaWaka uitgedeeld zodat ze ’s avonds kunnen leren en hun familie licht heeft. De meeste van deze kinderen leven nog steeds in tentenkampen onder armzalige omstandigheden.” Op een ander deel van het eiland, Les Cayes, gingen er 1450 lampen naar vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld en deelnamen aan een hulpprogramma. Licht brengt vrouwen veiligheid, in het aardedonker neemt het aantal verkrachtingen toe. Ze moesten er wel iets voor terug doen. Rommel opruimen, meehelpen met de bouw van woningen en bomen aanplanten.

In Syrië leverden Maurits Groen en zijn team al 25.000 Ledlampen, die ‘impact hebben’ voor 100.000 vluchtelingen in de kampen.

De ingevulde Google-kaarten zijn sterk visueel en vertellen het verhaal op eenvoudige wijze. Impact is totnutoe ofwel een woord dat heel makkelijk en ten onrechte wordt gebruikt, ofwel diep verscholen in rapportages ter verantwoording wordt weggestopt. Goed dat impact nu eens heel toegankelijk gevisualiseerd wordt.

P+ is in het nieuwe nummer een serie over Impact gestart, in samenwerking met Karen Maas, wetenschappelijk directeur van de CSR-opleidingen van de Erasmus School of Accounting & Assurance. Maas is de belangrijkste Impact-deskundige in Nederland. Haar commentaar op de visualisatie: "Het is WakaWaka goed gelukt visueel inzicht te geven in de impact die zij realiseren. De metingen gaan verder dan alleen het inzichtelijk maken van de verspreiding van toegang tot elektriciteit. Ze zeggen ook iets zegt over de effecten daarvan op de mensen en hun omgeving/ Het is een mooi voorbeeld van impact denken. "

In de eerste aflevering toont Maas de belangrijkste mijlpalen op het gebied van Impact-meting. Ze zal dit het komende jaar uitwerken voor verschillende doelgroepen: grote concerns, mkb-bedrijven, overheden etcetera. De nieuwe samenwerking met de Erasmus Universiteit heeft al tot een uniek aanbod geleid. Bij deelname aan het Executive Program CSR krijgt u een jaarabonnement op P+ ter waarde van 62,32 euro gratis! P+ is ook volgens de Erasmus Universiteit ' hét magazine voor de praktijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Nederland'.

Website Impact WakaWaka

Erasmus School of Accounting & Assurance