Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 november 2011

WakaWaka-lamp: en toen was er licht

De WakaWaka-lamp, volgens haar bedenkers ’s werelds ‘coolest solar LED-lamp’, is vanaf deze week in het vooruit te bestellen via Kickstarter. De LED-lamp zou de oplossing zijn voor 1,5 miljard mensen die zonder elektriciteit leven.

‘Ik breng licht op donkere plekken. Ik geef na één dag zon helder licht voor zestien uur en verspreid kennis over klimaat- en energie-efficiëntie’. Rara wat is dat? Een lamp, inderdaad, maar wat voor een. De LED-verlichting in de WakaWaka-lamp is volgens haar bedenkers ook de oplossing voor 1,5 miljard mensen die zonder elektriciteit leven, die avond na avond in duisternis gehuld zijn en geen licht hebben om een boek te lezen of te leren voor hun wiskundeproefwerk de volgende morgen.

Maar de lamp doet meer, vertelt Maurits Groen, een van de initiatiefnemers achter de WakaWakalamp: “De meeste mensen moeten zich nu behelpen met kerosine-lampen. Dat is hartstikke gevaarlijk, maar ook nog eens heel slecht voor de gezondheid. De dampen die daarvan af komen, moeten mensen iedere avond inademen. Ze hebben geen keus.”

De kosten van brandstof voor verlichting, lopen in sommige landen op tot 20% van de totale inkomsten van een huishouden, vertelt Groen. Hij wil de lamp daarom vooral betaalbaar houden voor gezinnen die moeten leven van een inkomen van minder dan 2 dollar per dag. Gratis maken wil hij de lamp niet. Hij moet tussen de 10 en de 15 dollar gaan kosten: “Als het niks kost, wordt het waardeloos.” Ook in het Westen wil hij de lamp gaan verkopen: “Dan komt hij in onder meer kampeerwinkels te liggen.” Voor iets meer geld: “Dat gebruiken we dan om de lamp in ontwikkelingslanden te ‘subsidiëren’ en daardoor betaalbaar te maken voor families die ‘m anders niet zouden kunnen kopen.”

Het blijft wat betreft WakaWaka niet bij ideeën alleen. Afgelopen september was Groen samen met investeerder Gerry van der Sluis en mede-oprichter Camille van Gestel uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het Clinton Global Initiative, de jaarlijkse bijeenkomst van voormalig president Bill Clinton. De bijeenkomst heeft als doel om (invloed)rijke personen en mensen met goede projecten bij elkaar te brengen. Doel: het realiseren van creatieve oplossingen voor de belangrijkste wereldproblemen.

Begin 2012 wil Groen de eerste 10.000 lampen wereldwijd gaan uitzetten, via NGO’s, overheden en bedrijven. Veel contacten heeft hij al op kunnen doen tijdens de Clinton Global Initiative: “Ik heb 5 minuten alleen met Clinton kunnen praten en hij was erg enthousiast.” Ook zeer te spreken over de lamp waren de CEO’s van enkele wereldconcerns, maar ook mensen als Richard Branson en Barbara Streisand. Een enthousiaste Groen: “We hebben nu contacten op het allerhoogste niveau en bereiden nu met sommige bedrijven al concrete projecten voor.”

Sinds 8 november is de WakaWaka-lamp niet alleen ‘live’ op SYMBID (waar mensen kunnen investeren in WakaWaka), maar je kunt nu ook een lamp in het vooruit bestellen via Kickstarter.