Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
WakaWaka-lamp
WakaWaka-lamp
14 oktober 2012

1 Miljoen WakaWaka-lampen verkocht naar Oeganda

Het bedrijf Uganda Batteries Ltd. heeft 1 bestelling gedaan van een miljoen WakaWaka lampen. Het is een groot succes voor Maurits Groen, die deze week naar de top 3 van de Duurzame 100 van Trouw steeg.

Groen verwacht dat deze reusachtige order gevolgd gaan worden door vele anderen. “Dit is de eersten van velen die kunnen profiteren van het duurzame businessmodel dat wij ontwikkelden en voorziet in het leveren van veilig en helder LED-licht op plaatsen waar geen elektriciteit is.” De WakaWaka-lamp is een initiatief van Groen en Camille van Gestel, samen eigenaar van Off-Grid Solutions. Er is al uit 80 landen wereldwijd belangstelling getoond voor dit lichte lampje, dat met een eenvoudig zonnepaneel overdag elektriciteit oplaadt en ’s avonds zoveel licht geeft dat de levensgevaarlijke en vervuilende kerosinelampen niet meer nodig zijn.

Uganda batteries is het bedrijf van James Mulwana, volgens Groen een bekende ondernemer in dit Oost-Afrikaanse land. Mulwana produceert batterijen, maar bezit ook melkbedrijven. Hij is ook producent van plastic huishoudelijke artikelen, Nico House of Plastics Ltd. “Vrijwel elk huishouden in Oeganda heeft wel een product van ons in huis” , zei hij op de perspresentatie. “Dit hopen we ook te bereiken met de WakaWaka.

Groen zei op het Duurzame 100 Gala desgevraagd niet bang te zijn dat deze ‘vroege’ reuzenorder te groot is voor zijn pas opgestart bedrijfje. Gek genoeg zijn er volgens de bekendste communicatieman geen banken te vinden die deze order willen voorfinancieren.

Off Grid Solutions heeft begin dit jaar met crowdfunding de € 120.000 opgehaald, die noodzakelijk was voor de productontwikkeling en merkbescherming. Die geldsom houdt investeerders buiten de deur en heeft het bedrijf door de beginfase geloodst. Een prettig neveneffect is dat de ledlamp wereldwijd enorm veel aandacht heeft gekregen. "We hebben contacten van Moskou tot en met Montevideo. In 25 landen zijn nu contracten getekend met distributeurs. Een financieel directeur van een multinational heeft op persoonlijke titel microaandelen gekocht en helpt ons om scherpe prijsafspraken te maken met Google en Amazon voor de verkoop van de lamp", zei Groen in Het Financieele Dagblad.

Presentatie order door WakaWaka en Mulwana