Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
maurits groen
maurits groen
17 februari 2013

WakaWaka lamp beschermt tegen sluipschutters

Het opladen van een mobieltje kan in Syrië op dit moment  levensbedreigend zijn. Daarom is er vanuit dit oorlogsgebied belangstelling voor de Nederlandse WakaWaka-lamp die mobiele telefoons kan opladen.

In tal van steden in Syrië is de elektriciteit uitgevallen, zodat de bezitters van een mobiele telefoons op zeker moment een lege accu hebben. Sluipschutters weten op welke plaatsen er nog wel stroom is en wachten af, zoals stropers bij zonsondergang bij een plas liggen te wachten op het moment dat groot wild komt drinken. Wie een WakaWaka lamp met zonnepaneel heeft, hoeft zijn leven niet meer in de waagschaal te stellen. De nieuwste versie biedt de mogelijkheid externe apparaten van stroom te voorzien.

Dat vertelde Maurits Groen ons in Kopenhagen, waar wij samen op zoek gingen naar de wijze waarop de Denen hun decentrale energiebeleid vorm hebben gegeven – een onderzoek dat deze lente in P+ zal verschijnen. Groen is een van de oprichters van het bedrijf dat de WakaWaka lamp bedacht en in productie nam.

Groen werd benaderd door partijen die vertelden dat tal van mensen door sluipschutters zijn omgekomen, ook onschuldige burgers. Met een apparaat dat stroom oplaadt door zonlicht, onafhankelijk van het elektriciteitsnet, kan dit voorkomen worden.

De productie van de tweede generatie WakaWaka-lampen moet nog op gang komen, ook al zijn de eerste prototypes al gereed. Het zijn stevige apparaten, die zonder enig probleem van grote hoogte op straat kunnen vallen. Naast de apparaten met een felgele kleur, zal er ook een zwarte versie op de markt komen, die minder opvallend is en een coole designkwaliteit heeft.

De uitbreiding van de WakaWaka-lamp is ingegeven door het ontbreken van goede elektriciteitsvoorzieningen in forse delen van het platteland van Afrika. Hier is de leeslamp nu vooral bedoeld om de vervuilende en gevaarlijke kerosinelampen te vervangen. De penetratie van mobieltjes in Afrika is hoog, maar het opladen ervan vaak een probleem. Zo hoorde P+-fotograaf Mischa Keijser van een in Afrika wonende vriend het verhaal van inventieve Afrikanen die ’s ochtend vroeg hun mobieltje bij de plaatselijke taxichauffeur inleveren. Na een dagje rondrijden zijn de telefoons via een oplader in de sigarettenaansteker allemaal weer opgeladen en kunnen de eigenaren weer eventjes vooruit.

“Er is vraag naar goedkope zonnepaneeltjes die dit karwei zonder zoveel omslag kunnen klaren”, leerde Groen. Maar ook op de westerse markt, kan is deze extra feature interessant. Was de eerste generatie vooral goed voor kampeerders en trekkers, de tweede is ook voor stadsbewoners handig, die nogal eens het stekkertje van hun oplader kwijt zijn. Groen is al in gesprek met de reusachtige Amerikaanse winkelketen Walmart, die de nieuwste WakaWaka in het assortiment wil gaan opnemen.

Website WakaWaka lamp