Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wilco Otte Wavin
Wilco Otte Wavin
15 april 2022

Wavin: opslag plensbuien redt stadsbomen

Nieuwe Hollands Glorie. Dat is niet de strijd tegen het water, maar juist het opvangen van giga plensbuien. Via een verborgen ondergrondse berging geeft Wilco Otte van Wavin stadsbomen in hete droge zomermaanden vervolgens voldoende water.

P+ beschrijft de bijzondere systemen van Wavin in de Special ‘Nieuwe Hollands Glorie’. In de bouwsector is het internationale concern bekend als producent van grijze buizen voor watertoevoer en afvoer. Consumenten kennen de PVC-buizen als regenpijp langs het huis. 

In de duurzaamheidswereld is nauwelijks bekend dat Wavin zich in stilte heeft ontwikkeld als een koploper in de circulaire economie. Global Sustainability Director Wilco Otte stelt dat het concern met 10.500 medewerkers nu al jaarlijks ‘duizenden tonnen’ aan recyclaat in nieuwe producten verwerkt. 


“Bomen gaan hier niet na dertig jaar dood”


Bijzonder is de berging voor stadsbomen TreeTank, die zelfs voor 100 procent uit gerecyclede kunststof bestaat die later na gebruik weer voor 100 procent recyclebaar is. Otte toont in P+ dat bomen die geplant worden in deze ondergrondse TreeTanks een forse vrije groeiruimte krijgen waar andere stadsbomen jaloers op mogen zijn.

Achter het pand van een zakenpartner van Wavin is kortgeleden een straatje aangelegd waarin drie jonge iepenbomen staan. 

Otte legt uit: “Hieronder ligt een kunststoffen constructie, waarin de bomen ruim kunnen wortelen. Ze zullen hier niet na zo’n dertig jaar doodgaan, zoals veel stadsbomen, maar veel ouder worden.” 


“Je kunt er een auto bovenop parkeren”

De TreeTank van Wavin lost vele huidige problemen door het veranderende klimaat op en voorkomt mogelijk zelfs het omwaaien van stadsbomen tijdens stormachtige dagen. “De constructie is zo stevig dat je er op het straatniveau een auto bovenop kunt parkeren, zonder dat de grond verzakt, zoals nu in steden gebeurt. Die verdichting maakt bomen juist gevoeliger voor droogte. Tegelijkertijd voorkomt het systeem dat de wortels van de boom omhoog groeien en opdruk van het wegdek veroorzaken. De boom vindt voldoende voeding in de losse grond zelf, waarin ook voedingsstoffen kunnen worden aangevuld. Ook is het mogelijk om later de straat op te breken om in de TreeTank zelf leidingen te plaatsen, mocht dat nodig zijn.” 

Op foto’s in P+ van de aanleg van deze TreeTank-installatie is te zien hoe ruim de blauwe kratten (Q-Bic Plus units) zijn. De foto’s tonen ook een buis met aanzienlijke diameter, die in verbinding staat met het platte dak van de aangrenzende exporuimte. Het is de regenopvang, die de boompjes naar behoefte van water kan voorzien, ook in droge lange zomers. Inmiddels is de techniek al in enkele stadspleinen en wijken toegepast, ook in België. 


“In elk nieuw product 25 procent gebruikte kunststoffen”

Otte geeft er in P+ blijk van een grotere missie te hebben in de circulaire economie. “Ons doel is om in 2025 in elk nieuw product 25 procent gebruikte kunststoffen te verwerken. Dat levert duizenden tonnen aan grondstofbesparing op. Maar het zouden er nog veel en veel meer kunnen zijn, wanneer overheden hun mooie beleidsvoornemens over circulariteit zouden omzetten in praktisch beleid.” 

Vanuit centrale overheden zou wel wat meer medewerking mogen komen om fraaie beleidsuitgangspunten over de circulaire economie praktisch te maken, volgens Otte. “Er zitten wel wat beren op de weg. In sommige landen zoals Denemarken mag je geen gebruikt plastic gebruiken in producten. Bij drinkwaterleidingen mag het sowieso niet. Als je al die tegenstrijdige regels zou wijzigen kunnen we grote stappen maken. Nu mag er bijvoorbeeld stofje x niet in een recyclaat zitten. Dan moet je dus alle ingezamelde materiaal weggooien, want er is al 100 jaar mee gewerkt. De circulaire economie is niet gisteren begonnen. Je zit met een erfenis aan jaren van productontwerp waarbij nooit is nagedacht over een tweede leven. Dan is de toevoer van gebruikte grondstoffen ook nog eens beperkt, en erg afhankelijk van het land waarin je zit. Ook heb je steeds te maken met marktprijzen die verstorend werken. Hoe duurder de olie, waarmee ‘virgin’ kunststoffen worden gemaakt, hoe voordeliger het is om recyclaat in te zetten. Het is een lastige markt voor toeleveranciers van gerecyclede kunststoffen, die gebaat zijn bij vaste prijsafspraken over langere termijn.”  


“Belastingen op nieuwe grondstoffen door EU”

Otte, oud-medewerker van MVO Nederland en oud-adviseur over duurzaamheid van het Europees Parlement, heeft een praktisch advies aan politiek Den Haag en Brussel: “Het is heel simpel. Als ik minister zou zijn, zou ik de belastingen op nieuwe grondstoffen flink verhogen. Dan zouden de stimuli veel hoger zijn om gebruikte grondstoffen in te zetten. De competitie tussen de nieuwe en de oude economie zou er veel interessanter op worden. Ik zou die hogere belasting op grondstoffen op Europees niveau proberen te regelen. Het manco van de EU is nu dat belasting geïnd wordt via de afzonderlijke lidstaten. Als dat op EU-niveau zou gebeuren, zou de circulaire economie als de wiedeweerga gaan groeien.”

Downloads

Meer info download je hier:

Nieuw Hollands Glorie (1050 kb)