Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Prada New York
Prada New York
13 januari 2022

Wet maakt modelabels verantwoordelijk voor klimaatverandering

De Amerikaanse staat New York wil modelabels verantwoordelijk stellen voor hun bijdrage aan opwarming van de aarde. Gouverneur Kathy Hochul heeft dit voorgesteld in ‘the Fashion Sustainability and Social Accountability Act’.

Wanneer deze wet wordt aangenomen, zal New York de eerste staat in de VS zijn waar grote modelabels door wetgeving gedwongen worden verantwoording af te leggen. Alleen al in New York, het centrum van de Amerikaanse mode-industrie gaat jaarlijks zo’n 100 miljoen dollar aan omzet om, zowel in kleding als in schoenen. Dit meldde de New York Times.

Mode-ontwerpster Stella McCartney ondersteunt dit wetsvoorstel, dat grote gevolgen kan hebben voor labels als LVMH, Prada, en Armani.

De nieuwe wet eist van deze fashion-giganten dat ze minimaal 50 procent van hun toeleveringsketen in kaart brengen, te beginnen met de toeleveranciers van de grondstoffen zoalsals katoen en wol. Ook de producenten van de kleding moeten bekend worden gemaakt. Zelfs de transporteur, wanneer kleding bijvoorbeeld vanuit Azië naar de VS wordt overgebracht.

De modelabels zullen cijfers moeten overleggen waar ze in hun keten de grootste sociale en ecologische impact hebben als het gaat om eerlijke lonen, energie, broeikasgasemissies, water- en chemicaliënbeheer. Ook moeten ze volgens de Act concrete plannen maken om die aantallen te verminderen. Dit geldt met name voor het verminderen van de CO2-uitstoot, met name in overeenstemming met de doelstellingen van de klimaatakkoorden van Parijs).

Ten slotte zou de Act bedrijven verplichten om hun materiële productievolumes openbaar te maken. Hierdoor wordt bekend hoeveel katoen, leer of polyester ze verkopen. Al die informatie zou ook online openbaar moeten worden gemaakt.

"Als wereldwijde mode- en zakenhoofdstad van de wereld heeft de staat New York de leidende morele verantwoordelijkheid om de ecologische en sociale impact van de mode-industrie te verminderen", zei senator Alessandra Biaggi van de staat New York in een persbericht. Ze noemde de wet ‘een baanbrekend stuk wetgeving dat van New York de wereldleider zal maken door de mode-industrie verantwoordelijk te houden'. Ze stelde ook ‘dat de wet ervoor zou zorgen dat 'arbeid, mensenrechten en milieubescherming prioriteit krijgen’.