Direct Current genomineerd voor Koning Willem 1 Prijs
Uit 12 duurzame ondernemingen worden straks 3 bedrijven genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Opvallend is Direct Current, het bedrijf dat wil omschakelen van wisselstroom naar gelijkstroom.
In duurzaamheidsland zijn de voorgedragen 12 ondernemingen van de prestigieuze Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap goede bekenden. Dat geldt minder voor Direct Current, dat met overschakeling naar gelijkstroom heel wat energiewinst kan boeken. Nu gaat bijvoorbeeld door schakelen van gelijkstroom uit zonnepanelen naar wisselstroom van het elektriciteitsnet en weer terug naar gelijkstroom voor apparaten nodeloos energie verloren.
In P+ brak eerder hoogleraar Ad van Wijk van de TU Delft een lans voor deze onderneming, die hij de ‘innovatie van 2015’ noemde. Het was zijn antwoord op een ‘groene breinbreker’, een vraag naar de meest duurzame innovatie op energiegebied. Ook toen was het antwoord opvallend, omdat er al honderd jaar geleden gevochten werd over de keuze tussen AC en DC, jawel, de naam van de bekende rockband met hits als ‘Highway to Hell’. Direct Current wil aan die historische vergissing een einde maken.
De voordracht van de jury, met daarin ook directeur Willem Lageweg van MVO Nederland, was niet minder interessant. Dit zijn de namen op alfabetische volgorde, met een opmerking van onze kant:
+ CONO Kaasmakers
Maakt onder andere de lekkerste biologische kaas van Nederland onder de naam Beemster Kaas, met een prachtig duurzaam nieuw hoofdkantoor.
+ De Vegetarische Slager
Vier op door in no time ruim twee miljoen euro via crowdfunding te vergaren voor een eigen productielocatie in Breda.
+ Direct Current B.V.
De grote onbekende, eerder in P+ getipt.
+ Dopper B.V.
Misschien wel de maker van het meest populaire hebbedingetje op duurzaamheidsgebied, de zeer herkenbare navulbare waterfles in prachtige kleuren.
+ Eosta
Maakt op biologische gebied de naam van Nederland als handelsnatie meer dan waar: Europees marktleider en groot innovator door boeren tot in Bhutan toe te helpen met bodemverbeteringsprogramma’s.
+ Fairphone
Het bedrijf dat zoveel bestellingen krijgt, dat kopers lang moeten wachten op hun smartphone met veel minder kwalijke metalen en modulaire opbouw, waardoor een model na een paar jaar niet meteen verouderd is.
+ Fujifilm Manufacturing Europe B.V.
Draait voor 100 procent op windenergie met vijf windmolens op eigen terrein, om onder andere membranen voor waterzuivering of gasscheiding te ontwikkelen.
+ Interface
Een van de scherpst aan de wind zeilende wereldconcerns op duurzaamheidsgebied, door de missie om in 2020 geen uitstoot meer te produceren. Tapijttegels waren een Nederlandse vinding, ouderen kennen de naam Heuga nog wel, ingelijfd door Interface.
+ Koppert Cress B.V.
Ook een voorbeeld van nationale trots, de tuinbouw, in dit geval kweker van minigroenten die binnen een decennium uitgroeide tot wereldspeler.
+ OVG Real Estate
Alweer jaren geleden was oud-president Bill Clinton er te gast op het hoofdkantoor vlakbij Hotel New York in Rotterdam en sinds die tijd is het bedrijf een voortrekker gebleven als duurzaam projectontwikkelaar.
+ Udea B.V.
De groothandel en stille kracht achter EkoPlaza, de snel gegroeide winkelketen met biologische producten, zo succesvol dat ook Albert Heijn nu volop biologisch in de schappen presenteert.
+ Van Dorp
Mooi voorbeeld van een duurzaam installatiebedrijf met een groot hart voor duurzaamheid, voorbeeld van een directeur in het MKB die eigenhandig een compleet bedrijf deze richting in stuurde.
Alle geselecteerden mogen zich inschrijven voor de European Business Awards for the Environment (EBAE), dé Europese duurzaamheidsprijs. Uit deze Top 12 worden drie genomineerden gekozen voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap 2016. Het bestuur van de Koning Willem I Stichting maakt de genomineerden uiterlijk in de tweede helft van april bekend.