Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Olesia Gaikalova
Olesia Gaikalova
15 juni 2013

Zwitsers mixen oude met nieuwe businessmodellen

In Zwitserland financieren ondernemers nieuwe duurzame businessmodellen door er een klassiek bedrijf naast te runnen. Zo weet een bewogen farmaceut goedkope geneesmiddelen voor zeldzame ziekten onder kinderen te financieren., vertelde ons de onderzoekster Olesia Gaikalova.

En een reparateur van Apple-producten voorkomt elektronisch afval door eenvoudige gratis reparaties te verrichten.

Het zijn slechts twee voorbeelden uit een ware schatkamer van nieuwe businessmodellen die hoogleraar Jan Jonker deze week verzamelde. Bijna 250 bedrijven uit Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Turkije en vele andere landen werden geïnventariseerd. De onderzoekers brachten op de Radboud Universiteit verslag uit en bediscussieerden de uitkomsten met elkaar. Jonker verzamelde de 231 casussen meteen kort beschreven in een handige syllabus.

De hoogleraar zal de belangrijkste Europese trends spiegelen aan de Nederlandse modellen, tijdens het exclusieve diner dat hij samen met P+ organiseert, op 27 juni. Jonker ging zelf bij de cateraar voorproeven en bestelde buitengewoon genereus het allerbeste, met daarbij ook nog eens een fantastisch wijnarrangement. Het zal die avond onvergetelijk smakelijk luisteren en werken worden. Inmiddels zijn niet meer dan 10 stoelen meer beschikbaar. Diegenen die te laat inschrijven zullen op een wachtlijst terecht komen.

Wijzelf mochten deze week al enkele van de internationale presentaties bijwonen en ontdekten opmerkelijke initiatieven. De financiering van de meeste nieuwe duurzame businessmodellen is zorgelijk, begrepen we. De community-gedreven initiatieven draaien op de tomeloze energie van de initiatiefnemers, die heel veel dankbaarheid oogsten, maar er beslist nooit rijk van zullen worden. Die opmerking hoorden wij zowel uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Het komt overeen met de ervaringen in Nederland, waar de makers van de nieuwe businessplannen ook nog vaak additionele inkomsten elders moeten verwerven. Ook al weet Jonker hier op 27 juni ook interessante Nederlandse financieringsmodellen te presenteren.

De Zwitsers lossen het financieringsprobleem op, door twee bedrijven synchroon naast elkaar te laten lopen. Onderzoekster Olesia Gaikalova (1985) van de University of Applied Sciences Northwestern Switzerland vertelde ons vol vuur over de ondernemer Frank Grossmann die zijn loopbaan bij het groot farmaceutische bedrijf Novartis opgaf, om zich te wijden aan het op de markt brengen van medicijnen voor kinderen met zeldzame ziektes. Het gaat er wereldwijd om 230 miljoen bij elkaar en het is een uiterst kostbare en lastige zaak. Zeg maar: een menselijk drama. Kinderen worden zelden oud genoeg om de werking van geneesmiddelen goed te kunnen vaststellen.

Gaikalova tegen P+: “Naast een zakelijke farmaceutisch bedrijf, een start-up, die deze medicijnen ontwikkelt en zo goedkoop mogelijk verkoopt, richtte Grossmann ook een stichting op, waarmee hij ouders en kinderen begeleidt, die aan zeldzame ziektes leiden. Deze Foundation zorgt voor contact tussen ouders onderling, medisch specialisten, overheidsorganisaties en partnerorganisaties. Deze stichting heeft geen korte termijn belangen, maar richt zich op waardecreatie op lange termijn.”

Vergelijkbaar daarmee is Podspital, een klein bedrijf in Genève dat is gespecialiseerd in reparaties aan Apple-producten. Gaikalova tegen P+: “De ondernemer zit er zo diep in, dat hij bijvoorbeeld weet dat een batterij die kapot lijkt, helemaal niet versleten is.  Mensen willen hun iPhone dan gewoon weggooien, maar dat vindt hij zonde. Hij verstelt dan wat aan de software, waardoor de batterij toch weer gewoon oplaadt. Hij doet dat gratis, om e-waste te voorkomen. Het enige wat hij niet doet is zijn klanten vertellen hoe hij de instellingen verandert. Voor de normale reparaties vraagt hij normale tarieven. ”

Veel meer over deze gedreven Zwitserse onderzoekster en haar collega’s uit Duitsland, Oostenrijk en Nederland in het septembernummer van P+ People Planet Profit.

Op 27 juni komen in het Awarehouse van Interface in Scherpenzeel ongetwijfeld vele andere voorbeelden voorbij, tijdens het diner, dat de echte primeur heeft van deze nieuwe Duurzame Europese Businessmodellen,  inclusief de 56 nieuwe Best Practices die de onderzoekers van Jan Jonker zelf in Nederland (en andere Europese landen) beschreven.

Laatste stoelen voor Exclusief diner HIER bestellen.