Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Zonneketen: Van Zonline tot Warchild
Zonneketen: Van Zonline tot Warchild
17 mei 2012

Zonline: Zonneketen van hier tot Kenia

Wie nu zonnepanelen bestelt, zorgt ook voor licht in vluchtelingenkampen in Kenia. De unieke keten van Zonline, consument, WakaWaka Light en Warchild.

De nieuwe economie bestaat  in dit geval uit een groep innovatieve mensen die met elkaar een keten vormen, waarin ze het profijt van zonne-energie steeds weer aan een volgende deelnemer doorgeven. Het effect is dat er door het installeren van acht zonnepanelen op een woning in Loenen aan de Vecht licht gaat schijnen in een vluchtelingenkamp in Kenia.

Wie vormt de eerste schakel?
Aan het begin van de keten staat Roebyem Anders (1968) de oprichtster van Zonline. Het bijzondere van haar bedrijf is dat iedereen in Nederland kan opvragen wat de besparing van zonnepanelen op het dak van het eigen huis kan zijn. Zonline koppelt maar liefst vijf databases aan elkaar, waaronder die van het Kadaster en Google Earth. Binnen 48 uur gaat een berekening naar de aanvrager retour. Er wordt rekening gehouden met de ligging ten opzichte van de zon, met de helling van het dak, met de plaats in Nederland, zelfs met de schaduw van hoge bomen. Roebyem Anders gebruikt gloednieuwe Amerikaanse software van Sungevity  en heeft het alleenrecht hiervan voor de Benelux.

Wie vormt de tweede schakel?
De eerste klant van Zonline is Pieter van Beukering (1967), milieu-econoom en associate professor aan het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij woont samen met zijn echtgenote Yvon Jaspers (de presentatrice van ‘Boer zoekt Vrouw’) en hun twee kinderen in Loenen aan de Vecht. Het groene hart van Van Beukering wilde al heel lang zonnepanelen. Door het gemak van Zonline hakte hij nu de knoop door. Na het maken van een berekening bestelde hij meteen acht panelen voor 5.500 euro, inclusief aanlegkosten. Van Beukering zag dat hij een rendement op dit bedrag kon verwachten van 8 procent. Er is geen bank die aan spaarders zo’n hoge rente geeft, hooguit 2,7 procent. Van Beukering heeft door de steeds goedkoper wordende zonnepanelen een terugverdientijd van acht jaar, waarna zijn alleen nog maar geld oplevert. Hij kijkt er wel eens naar, op een speciale App op zijn iPhone. Zit hij op de universiteit, maar ook zijn huis is op dat moment geld aan het verdienen, want de elektriciteitsmeter loopt niet voor, maar achteruit. Ook maakte hij al heel wat buren enthousiast voor de nieuwe aanpak.

Wie vormt de derde schakel?
De volgende schakel in de keten is Maurits Groen (1953), de communicatiespecialist (mgmc) die Al Gore naar Nederland haalde. Zijn meest in het oog lopende project nu is het introduceren van de WakaWaka-lamp, een LED-lampje dat gevoed wordt door een zonnepaneel, ‘samen de meest efficiente en betaalbare constructie ter wereld’. Steviger dan deze constructie is er op dit moment ook nergens te vinden. Geen losse draadjes, hij kan zelfs  in het water vallen. De WakaWaka lamp kan licht brengen op de donkerste plaatsen van deze wereld, waar de economie grotendeels stopt wanneer de zon ondergaat. Niet minder dan 1,6 miljard mensen hebben geen stroom. Van de opbrengst van elke twee zonnepanelen doneert Zonline aan de WakaWaka Foundation tien euro voor de aanschaf van een lampje. De stichting neemt ook het transport naar het land van bestemming op zich. Groen is directeur van deze stichting, voor een symbolisch jaarsalaris van 1 euro.

Wie sluit de keten?
Willemijn Verloop (1970) maakte War Child in Nederland groot. Zij is nog steeds actief voor dit Goede Doel, nu als vice-voorzitter. Ze weet als geen ander hoe kinderen de dupe zijn van oorlogen, zelfs in de vluchtelingenkampen. Licht kan hier voor veiligheid zorgen. Licht geeft ook de mogelijkheid om ’s avonds te lezen en te leren. In de kampen gebeuren nu heel veel ongelukken met kerosinelampen: wereldwijd zijn er elke dag 16.000 kinderen het slachtoffer van. De eerste lading WakaWaka-lampen zal naar kampen in Kenia verscheept worden, naar kinderen die het slachtoffer zijn van conflicten in Zuid-Soedan en Noord-Oeganda. Maar War Child zal ze niet gratis weggeven, daar gelooft Verloop niet in. In ruil voor licht moeten er taken worden verricht: schooltjes gebouwd, onderhouden en schoongemaakt.

Vraag nu een offerte aan bij Zonline (binnen 48 uur antwoord en nu dus slechts 6 % BTW).