Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
klassieke schaar
klassieke schaar
09 januari 2015

Pensioenfonds zet schaar in hedge funds

Pensioenfonds Zorg en Welzijn heeft in het afgelopen jaar beleggingen in hedge funds zo goed als afgebouwd. Ze zijn niet duurzaam.

Volgens het nieuwe beleggingsbeleid van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn PFZW worden alle beleggingscategorieën beoordeeld op duurzaamheid, complexiteit, kosten en hun bijdrage aan de ambitie van PFZW om pensioenen te indexeren.

En dan vallen hedgefunds tegen. Ze zijn erg complex en duur. Hoge kosten zijn alleen te rechtvaardigen als de rendementen ook hoog zijn, stelt het Pensioenfonds nu. Jan Willem van Oostveen, manager Financieel- en Beleggingsbeleid van PFZW zegt: “Bij hedge funds ben je zeker van de hoge kosten, maar onzeker over het rendement.”

Ook is gekeken naar de mate van duurzaamheid. PFZW heeft de conclusie getrokken dat hedge funds niet meer passen in de portefeuille gezien de hoge beloningen in de hedge fundsector en het vaak beperkte oog voor maatschappij en milieu.

In 2013 had PFZW nog voor 2,7% belegd in hedge funds. De som geld aan beleggingen in hedge funds gaan nu naar aandelen.

Is dit een verschuiving die voor 100% ten goede zal komen aan het packet duurzame aandelen van Zorg en Welzijn?

Dat niet. Maar volgens woordvoerder Ellen Habermehl zal deze verschuiving indirect wel richting ‘duurzaam’ gaan.”Dat zal niet een op een zijn. We schonen elk jaar ons bestand aan beleggingen op. De slechtste 10 procent gaat er steeds uit. Het criterium duurzaam telt steeds mee en de criteria op dit gebied worden steeds ambitieuzer. Dus uiteindelijk verbetert de hele portefeuille, richting duurzaamheid.”

Pensioenfonds Zorg en Welzijn is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van ruim twee miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds beheert het vermogen, dat in het vierde kwartaal van 2014  € 156,3 miljard bedraagt.