Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Wortels boom
Wortels boom
03 januari 2022

2021 jubeljaar voor groene beleggingsfondsen

De beleggingsfondsen en trackers (ETF's) uit het beleggingsmandje van P+ beleefden in 2021 een jubeljaar. Maar liefst vijf van de twaalf door P+ geselecteerde fondsen deden het beter dan de topscore van de S&P500 in New York, door over het hele jaar 2021 een rendement van meer dan 29,5 procent te laten zien. Het NN Duurzaam Aandelenfonds eindigde vorig jaar zelfs 37,78 procent in de plus. In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat duurzaam beleggen inmiddels stevig geworteld is in het beleggingslandschap.

Dit zijn de vijf hoogst scorende beleggingen, waarvan iedereen achteraf spijt moet hebben om er niet wat spaargeld naar te hebben overgezet.

+ NN Duurzaam Aandelenfonds: +37,78 procent
+ iShares MSCI World SRI: +35,65 procent
+ Robeco Sustainable Enhanced: +34,28 procent
+ Actiam Duurzaam Index Aandelen: +32,29 procent
+ Vanguard ESG World: +29,83 procent

De fondsen van de bank met de meest kritische selectie van bedrijven, de ASN Bank, scoorden ook in 2021 weer uitstekend. Over lange termijn (5-10 jaar) genomen zijn het de allerbeste fondsen in de markt gebleken.

Het ASN Milieu en Waterfonds was dit keer de winnaar met 26,36 procent. Dit rendement reflecteerde nog verder gespecialiseerde beleggingsfondsen die puur en alleen in water gerelateerde ondernemingen beleggen. De goedkope tracker van iShares Global Water eindigde met een rendement over 2021 van maar liefst 41,87 procent, de andere specialist Pictet Water deed daar niet veel voor onder met 40,84 procent. Een bijna verdubbeling van ingelegd vermogen, en dat in fondsen die heel wat bedrijven herbergen die zorgen voor schoon drinkwater en zuivering van afvalwater.

+ ASN Milieu en Waterfonds: +26,36 procent
+ ASN Duurzaam Small & Midcap fonds: +26,30 procent
+ ASN Duurzaam aandelenfonds: +21,41 procent

Bijzonder vorig jaar was ook de lancering van het ASN Biodiversiteitsfonds, een wereldwijd unieke mogelijkheid om te beleggen in behoud en terugkeer van biodiversiteit. We hopen dit jaar meer te berichten in welke projecten en bedrijven wordt geïnvesteerd.

In zo korte tijd na de lancering liet het nieuwe fonds nog weinig koersbeweging zien, maar dat doet het Groenprojectenfonds van de ASN Bank ook niet. Toch is dit een fiscaal interessante belegging met een fraai jaarlijks dividend. Eind van dit jaar bleken er dan ook weer meer belangstellenden voor te zijn dan dat er geschikte projecten beschikbaar waren. Er kon door belangstellenden toen niet meer in het fonds belegd worden, om zo voor 1 januari nog een bedrag weg te zetten voor de peildatum van de fiscus.

Wie een glimp wil zien van wat het Biodiversiteitsfonds kan gaan worden, kon vorig jaar de ‘bosfondsen’ van iShares en Pictet volgen. Alleen de laatste is - voor zover wij konden nagaan – voor de zelfstandige particuliere belegger te koop via de Rabobank.

Wie op 1 januari 2021 bijvoorbeeld een ton inzette op Pictet Timber, zag op 31 december 132,360 euro op de beleggingsrekening staan. Na vele jaren sappelen weten professionele bosbouwers eindelijk wat geld te verdienen. Tal van oorzaken worden genoemd: de coronacrisis en de beperkte aanvoer van grondstoffen, de gestegen vraag naar hout voor houtskeletbouw, de vraag naar karton voor de onnoemelijke pakjesregen die dagelijks ter wereld wordt bezorgd, resulterend in krapte van papiervoorraden bij drukkerijen. Een reden temeer om hout in de vorm van biomassa niet meer te gebruiken voor het opstoken van kolencentrales. Snoeihout en oud hout misschien uitgezonderd. 

+ Pictet Timber: 32,36 procent
+ iShares Global Timber & Forestry: + 24,68 procent

Download van de volledige cijfers van het Groene Beleggingsmandje van P+ in 2021. Voor deze lijst is gebruik gemaakt van de tools van Morningstar, die ook een systeem met criteria kent voor het bepalen van de duurzaamheid van beleggingsfondsen en trackers.
 

Downloads

Meer info download je hier:

Duurzame beleggingsfondsen in 2021 (1150 kb)